ßßß Cookit - przepis na Drobiowe udka w sojowej zalewie

Drobiowe udka w sojowej zalewie

nazwa

Wykonanie

Dziś serwowałam pyszne, aromatyczne i soczyste udka w zalewie sojowej z nutką imbiru i czosnku. Oczywiście w towarzystwie ziemniaczków pieczonych w mundurkach, które po wczorajszym debiucie dziś robiłam po raz kolejny:)
Składniki:
10 udek z kurczaka
1/2 szklanki sosu sojowego
świeży imbir (kawałek około 3 cm)
2 ząbki czosnku
dwie gałązki świeżych, dowolnych ziół
ewentualnie 1-2 łyżki octu ryżowego
sól (do smaku)
Udka umyć, osuszyć, ponakłuwać widelcem. Lekko posolić do smaku. Imbir i czosnek drobno posiekać, dodać do sosu sojowego + ocet ryżowy (jeżeli używamy).
Mięso zalać przygotowanym sosem, dodać całe gałązki świeżyć ziół (np. tymianek, koperek, natka pietruszki czy kolendra), wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Natępnego dnia mięso przełożyć wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut.
Mięsko jest aromatyczne i soczyste. Mniam:)
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/03/c-drobiowe-udka-w-sojowej-zalewie.html