ßßß
SKŁADNIKI:2 gruszki - najlepsze będą twardsze owoce, dzięki temu nie rozpadną się w cieście40 g kakao125 ml mleka200 g mąki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g miękkiego masła200 g cukru2 jajkaWYKONANIE:Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki formy natłuść i wysyp mąką. Obierz gruszki, oczyść z pestek i gniazd nasiennych, następnie pokrój każdą ćwiartkę owocu na 3 plasterki. Ułóż z nich wachlarzyk na dnie formy.Wsyp kakao do miski. Podgrzej mleko i zalej nim kakao. Dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przesiej mąkę z sodą i proszkiem do miski. W większym naczyniu umieść masło i cukier, utrzyj mikserem na puszystą masę, dodaj jajka i ponownie zmiksuj. Następnie wmieszaj płynne kakao i wsyp mąkę. Wyłóż ciasto na gruszki w tortownicy i wyrównaj jego wierzch.Ciasto piecz przez godzinę i 15 minut w 150 °C, do tzw. suchego patyczka. Pozostaw ciasto w formie do lekkiego przestudzenia na około 10 minut, a następnie odwróć je do góry dnem i wyjmij z formy, usuwając z niego papier.

Smacznego!Przepis pochodzi z książki Tradycyjne ciasta, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.