Wykonanie
Lato ukradkiem nas już opuszcza, dlatego niech ten
cytrynowo-
słoneczny torcik przypomni nam upalne dni i pozwoli przetrwać do następnych kanikuł :)
SKŁADNIKI:Spód ciasta:100 g
masła200 g
biszkoptów - okrągłych lub podłużnychMasa i dekoracja:1 opakowanie
kisielu cytrynowego100 g
twarożku śmietankowego125 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego2 łyżeczki
soku z cytryny400 ml
śmietany kremówkiowoce do dekoracji - ja użyłam akurat
brzoskwińWYKONANIE:Spód ciasta:
masło roztopić.
Biszkopty włożyć do woreczka foliowego i rozgnieść wałkiem. Pokruszone
ciastka wymieszać z
masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki), przełożyć do niej masę
biszkoptową, dobrze ją dociskając i wyrównując. Można również postawić na paterze jedynie obręcz tortownicy, a w środek przełożyć masę. Spód schłodzić w lodówce.Masa:
kisiel wymieszać dokładnie z 250 ml zimnej
wody, odstawić na 10 minut.
Ser utrzeć na gładką masę z 75 g
cukru,
cukrem waniliowym i
sokiem z cytryny.
Kisiel wymieszać z resztą
cukru, stale mieszając, podgrzać, ale nie doprowadzić do zagotowania, następnie wystudzić.
Ser wymieszać z tężejącym
kisielem.
Śmietanę ubić - dla lepszego ubicia dodać 2 łyżki
cukru pudru, ubitą dodawać stopniowo do
sera. Wszystko delikatnie wymieszać, by
śmietana nie opadła. Masę wyłożyć na spód, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie zdjąć obręcz tortownicy, a tort udekorować
owocami. Ciasto podawać schłodzone.
Smacznego!