Wykonanie
Pogoda iście butelkowa. Na działce nic praktycznie nie można zrobić, lecz w domu na pewno można upiec ciasto:) No, może moje raczej się studziło, niż piekło, ale i tak było ekstra:) Ja pominęłam dekorowanie wierzchu ciasta, ale jeśli macie bujną wyobraźnię to na pewno zobaczycie piękne kleksy z
bitej śmietany i jeszcze może na każdym małą wisienkę:DUps... zapomniałam dodać, że przepis znalazłam w jakiejś starej ,,Tinie"
Składniki:6 łyżek
masła10-15 dag
biszkoptów lub spód
biszkoptowy z 3 jajMasa serowa:1 opakowanie
galaretki cytrynowej25 dag białego
twarogu4 łyżki
soku z cytryny5 łyżek
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1 pojemnik
śmietany 30% o poj. 250 mlWykonanie:
Masło rozpuszczam.
Biszkopty kruszę i mieszam z
masłem. Wykładam na spód tortownicy i odstawiam do lodówki na ok 30 min.
Galaretkę rozpuszczam w szklance
wody i zostawiam by wystygła.
Twaróg ucieram z
sokiem z cytryny,
cukrem i
cukrem waniliowym. Kremówkę ubijam na sztywno. Gdy
galaretka zaczyna tężeć łączę ją najpierw z masą
serową a
potem z kremówką, za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę rozsmarowuję na spodzie z
biszkoptów i wstawiam na min. 2 godz. do lodówki.