ßßß Cookit - przepis na Sernik cytrynowy na zimno

Sernik cytrynowy na zimno

nazwa

Wykonanie

Pogoda iście butelkowa. Na działce nic praktycznie nie można zrobić, lecz w domu na pewno można upiec ciasto:) No, może moje raczej się studziło, niż piekło, ale i tak było ekstra:) Ja pominęłam dekorowanie wierzchu ciasta, ale jeśli macie bujną wyobraźnię to na pewno zobaczycie piękne kleksy z bitej śmietany i jeszcze może na każdym małą wisienkę:D
Ups... zapomniałam dodać, że przepis znalazłam w jakiejś starej ,,Tinie"
Składniki:
6 łyżek masła
10-15 dag biszkoptów lub spód biszkoptowy z 3 jaj
Masa serowa:
1 opakowanie galaretki cytrynowej
25 dag białego twarogu
4 łyżki soku z cytryny
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 pojemnik śmietany 30% o poj. 250 ml
Wykonanie:
Masło rozpuszczam. Biszkopty kruszę i mieszam z masłem. Wykładam na spód tortownicy i odstawiam do lodówki na ok 30 min.
Galaretkę rozpuszczam w szklance wody i zostawiam by wystygła. Twaróg ucieram z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę ubijam na sztywno. Gdy galaretka zaczyna tężeć łączę ją najpierw z masą serową a potem z kremówką, za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę rozsmarowuję na spodzie z biszkoptów i wstawiam na min. 2 godz. do lodówki.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/06/sernik-cytrynowy-na-zimno.html