Wykonanie
Dzisiejsze danie to propozycja na błyskawiczny i smaczny obiad. Lekko podsmażona
cukinia, uduszona w pysznym sosie
śmietanowym z
cebulą, doskonale łączy się ze świeżym smakiem
fety. Przed podaniem wystarczy posypać danie świeżymi
ziołami, które akurat mamy pod ręką, lub na przykład startą
mozzarellą.SKŁADNIKI (na 4 porcje):400 g
makaronu - np. rurki lub świderki (ja użyłam odmiany pełnoziarnistej, która jest nie tylko zdrowsza, ale także o wiele smaczniejsza)600 g
cukinii2 łyżki
oliwy1
cebula2 ząbki
czosnku100 g
wędzonego boczku150 ml kremówki 36%200 g
sera fetado dekoracji świeże
zioła (np.
bazylia) lub starta
mozzarellasól i
pieprzWYKONANIE:
Cukinię obierz "co drugie cięcie" - tak, by powstały dekoracyjne pasy. Następnie przekrój ją wzdłuż na pół i pokrój w półcentymetrowe plasterki. Na dużej patelni rozgrzej
oliwę. Obierz
cebulę i
czosnek -
cebulę posiekaj, a
czosnek przeciśnij przez praskę.
Cebulę lekko zrumień na
oliwie, a
czosnek krótko przesmaż, uważając by nie zbrązowiał i nie zrobił się gorzki. Pokrój drobno
boczek, włóż go na patelnię do
cebuli i
czosnku i krótko podsmaż, cały czas mieszając. Dodaj pokrojoną
cukinię i dopraw składniki
solą (z nią ostrożnie, bo
feta jest słona) oraz
pieprzem. Gdy
cukinia będzie już miękka, wlej kremówkę i duś na małym ogniu 6-8 minut. Ugotuj
makaron w osolonej wodzie, al dente . Wkrusz
fetę do dużej miski.
Makaron osącz na sicie i wymieszaj z
fetą. Dodaj
makaron do
cukinii, wymieszaj, aż cały pokryje się sosem, po czym posyp każdą porcję świeżymi
ziołami lub tartą
mozzarellą.
Smacznego!Przepis pochodzi z książki Szybkie dania z
makaronu, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów .