ßßß Cookit - przepis na Najlepszy sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Najlepszy sernik na zimno z truskawkami i galaretką

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny, delikatny, rozpływający się w ustach sernik,idealny na letnie upały - piekarnik zbędny. Użyłam truskawek ale idealne będą również wiśnie, maliny, borówki czy jagody.
Składniki:
600 g serka homogenizowanego waniliowego (ja użyłam Danio)
2 duże opakowania herbatników
200g śmietany kremówki
2 czubate łyżki cukru pudru
100g ulubionej czekolady
6 łyżeczek żelatyny (plus ok.50 ml wody)
1/4 szklanki mleka
2 opakowania galaretki truskawkowej (wiśniowej lub malinowej w zależności od użytych owoców)
pół kg truskawek
Herbatniki kruszymy na małe kawałeczki, wysypujemy do tortownicy (28 cm). Czekoladę drobno siekamy i wsypujemy na pokruszone herbatniki.
Serki miksujemy z cukrem pudrem. Ubijamy śmietanę, mieszamy delikatnie z serkami. Żelatynę mieszamy z wodą i czekamy aż spęcznieje. Podgrzewamy ją z mlekiem aż się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia. Letnie mleko z żelatyną wlewamy do masy serowej, mieszamy aż się połączy. Masę ostrożnie wylewamy do tortownicy. Na wierzch wykładamy umyte, pozbawione listków truskawki. Wstawiamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Lekko tężejącą wylewamy na sernik.
Wstawiamy do lodówki na 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Źródło:http://muffinkoweniebo.blogspot.com/2013/07/najlepszy-sernik-na-zimno-z-truskawkami.html