ßßß
Skład:Ciasto:2 szklanki mąkipół szklanki cukru2 łyżki śmietany2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniaJabłka:1 kg jabłek2 galaretki cytrynoweOrzechy:20 dag orzechów3/4 szklanki cukru3 łyżki mleka150 g masłaWykonanie:Ciasto zagniatamy i dzielimy na 3 części, które pieczemy po 20 min w 180 o C.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy 8-10 min, wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Jeszcze gorącą masę dzielimy na 2 części i wykładamy w kolejności: ciasto-masa-ciasto-masa. Na wierzchu zostaje nam miejsce na orzechy.Orzechy siekamy, wrzucamy do gara, dodajemy pozostałe składniki, chwilę gotujemy i wylewamy na wierzch ciasta.Przepis pochodzi z gazetki "Przyślij przepis" nr 11/2008.Zając