ßßß Cookit - przepis na Gofry bezglutenowe z piekarnika, bez mleka i bez gofrownicy

Gofry bezglutenowe z piekarnika, bez mleka i bez gofrownicy

nazwa

Wykonanie

Już od d awn a chci ał am mieć gofrownicę. M arzyły mi się gofry domowej roboty z przeróżnymi dod atk ami, n a słodko i n a słono, n a śni ad anie i n a deser.. Mmmmm. Z ap achni ało w ak acj ami...
Jedn ak z r acji niewielkiego mieszk ani a z niewielk ą kuchni ą nie mi ał abym po prostu z a b ardzo gdzie jej trzym ać. W poniedzi ałek poj awiło się w Lidlu cudeńko przezn aczone dl a mnie: silikonowe formy n a gofry, do pieczeni a w piek arniku. Musi ał am je mieć :) Podrept ał am więc do sklepu, wykombinow ał am zdrowsz ą wersję przepisu i t ak o to powst ało wczor aj sm aczne śni ad anko, które równie dobrze spr awdziłoby się j ako deser, przy dod aniu ewentu a lnie nieco większej ilości cukru, chyb a że wybierzemy b.słodkie dod atki.
Skł adniki:
200g m ą ki grycz anej
100g m ą ki ryżowej
100g m ą ki ziemni acz anej
350 ml mlek a ryżowego (lub innego roślinnego)
4-5 łyżek oleju nier afinow anego np. słonecznikowego, lub kokosowego (możn a z ast ą pić m asłem)
85g br ą zowego cukru nier afinow anego
3 j ajk a (lub 2 duże)
ok. 7g, czyli 1 pł ask a łyżk a proszku do pieczeni a BIO (możn a z ast ą pić sod a)
szczypt a soli (u mnie him al ajsk a)
M alinowy sos :
mrożone m aliny
miód
Wykon anie:
M ą ki miesz amy z proszkiem do pieczeni a, olejem i mlekiem. Żółtk a ubij amy z cukrem i dod ajemy do suchych skł adników. Bi ałk a ubij amy ze szczypt a soli. Dod ajemy powoli do c ałości i miesz amy. M asę wlew amy do foremek (lub gofrownicy) i pieczemy w piek arniku rozgrz anym do 175 stopni przez ok. 18 minut. Pod ajemy z ulubionymi dod atk ami.
Sos m alinowy: M aliny wkł ad amy do rondelk a i rozmr aż amy n a niewielkim ogniu z odrobin ą wody pod przykryciem. Po rozmrożeniu możn a je zmiksow ać lub zgnieść widelcem. Dosł adz amy miodem.
Sm acznego :)
Źródło:http://cieszysiemicha.blogspot.com/2014/04/gofry-bezglutenowe-z-piekarnika-bez.html