Wykonanie
Za oknem deszcz, szaro i ponuro.. a u mnie w kuchni słodko i smacznie. Pierwszy raz robiłam to ciasto i się nie zawiodłam wszystkie warstwy się dopełniają i tworzą niesamowicie smaczną całość :)Ciasto jest warte każdej minuty stania w kuchni :)
Biszkopt:6
jajek, osobno
żółtka i
białka3/4 szklanki
cukru pudru1 szklanka
mąki1 łyżeczka proszku od pieczenia1/2 łyżeczki
aromatu śmietankowegoMasa
jabłkowa:1,5kg
jabłek1 opakowanie
galaretki ananasowej lub agrestowej, gruszkowej1 łyżka
masła1/3 szklanki
cukruMasa jogurtowa:2 duże
jogurty naturalne (razem około 700g)2 opakowania
galaretki truskawkowejŚmietana:500ml
śmietanki 30% lub 36%4 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatynyBiszkopt:1.
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać
cukier puder ciągle miksując.2. Dodać
żółtka, aromat i wymieszać krótko mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Na wierzch przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i bardzo krótko, delikatnie wymieszać.3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25×36 cm (może być nawet trochę większa) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej
masłem i posypanej
mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.Masa
jabłkowa:4.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.5. Starte
jabłka przełożyć do rondelka, dodać
cukier,
masło i podgrzewać przez około 4-5 minut, mieszając, aż
jabłka zmiękną. Dodać
galaretkę w proszku i mieszać, aż się
galaretka rozpuści, zdjąć z ognia.6. Ciepłe
jabłka przełożyć na
biszkopt i wyrównać, odstawić do ostygnięcia.Masa jogurtowa:7. Dwie
galaretki truskawkowe rozpuścić w jednej szklance gorącej
wody. Odstawić do przestygnięcia.8. Przestygniętą
galaretkę wymieszać z
jogurtem i rozprowadzić masę
jogurtową na ostygniętych jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby masa jogurtowa trochę stężała.
Śmietana:9.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej
wody.10.
Śmietankę ubić na sztywną pianę z
cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, powoli wlewać
żelatynę. Gotową
śmietankę rozsmarować na wierzchu masy jogurtowej i ciasto wstawać do lodówki na parę godzin. Podawać pokrojone w kwadraty.