Wykonanie
Oto
schab. Faszerowany. Nadzianie
schabu farszem to ma na celu, by pieczeń piekąc się nie wyschła, tylko tyle. Nie jest moim zamiarem prezentowanie rzeczy wybitnej, niezwykłej albo też na przykład fenomenalnej. Opisuję poniżej obiad jednodaniowy, zwyczajny i w dobrym gatunku.Często spotykam kulinarne nagłówki o takich przykładowo brzmieniach: "jajecznica, jakiej jeszcze nie jadłeś", "ten deser smakuje nieziemsko", czy "już nigdy nie ugotujesz
ziemniaka w zwykły sposób" . Kolekcjonuję tego rodzaju stylistyczne perełki, które przypominają mi, jak dalece uboga jest moja wiedza o kuchni. Skoro zatem nawet ja wiem, jaką metodą wykonuje się kieszeń w kawałku surowego
schabu, wie to każdy i nie ma potrzeby w tym miejscu zagadnienia roztrząsać.Składniki:800 g
schabu bez kości100 g
sera camembert1 mała ugotowana
marchewka pokrojona w półplasterki1
jajko ugotowane na twardomała garść posiekanej zielonej
pietruszki1
cebulabiała część 1
pora300 ml
wytrawnego czerwonego wina (nie powinno być byle jakie)150 g tartego
żółtego sera150 g
wędzonego boczku pokrojonego w paski lub w kostkę250 g grubego
makaronukawałek zimnego
masła3 łyżki
winnego octuolej do smażenia,
sól i
pieprzSchab natrzeć
octem, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie
mięso wyjąć i wykonać w nim obszerną podłużną kieszeń. Kieszeń wypełnić pokrojonym w cienkie plastry
serem pleśniowym,
jajkiem pokrojonym w ćwiartki,
marchewką i
pietruszką. Nadzienie należy układać ciasno warstwami tak, aby warstwy
sera były co najmniej trzy a ostatnia z nich znalazła się na wierzchu. Pieczeń związać w
trzech miejscach sznurkiem
i obsmażyć ją z każdej strony na bardzo mocno rozgrzanym
oleju z dodatkiem łyżki
masła.
Zdjąć
mięso z patelni, natrzeć
solą i odłożyć.
Boczek zrumienić na patelni, na której smażyło się
mięso, dodać pokrojoną
cebulę i
pora, zeszklić. Wlać
wino, zagotować i gotować na dużej mocy przez 4 minuty. Jeśli jest taka potrzeba - posolić.
Uzyskany w ten sposób sos przełożyć do żaroodpornego naczynia. W sosie umieścić
schab, ułożyć na wierzchu plasterki zimnego
masła,
naczynie przykryć papierem do pieczenia i na koniec pokrywką.
Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 45 minut.Po tym czasie wyjąć
mięso z sosu i natychmiast owinąć folią aluminiową tak ciasno, jak to możliwe.
Owiniętą folią pieczeń należy schłodzić w lodówce lub w zamrażalniku, uważając, by nie zamarzła. Jeśli będzie zbyt ciepła, rozpadnie się podczas krojenia.
Makaron ugotować al dente, zahartować zimną
wodą i wymieszać z sosem, dodając połowę ilości tartego
sera.
Na
makaronie ułożyć
mięso pokrojone w plastry (przed pokrojeniem należy zdjąć sznurek) i posypać je pozostałą ilością
sera.
Naczynie ponownie przykryć pokrywką i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 - 30 minut. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni.
Jest to zwykły, najzwyklejszy
schab. Wiadomo powszechnie, że na talerzu prezentuje się tak:
Wielu to wie, jednak nie ten, kto do tej
pory przygotowywał faszerowany
schab wyłącznie w niebywały sposób.