ßßß Cookit - przepis na Biała. Lekka. Krucha. Baba Beza

Biała. Lekka. Krucha. Baba Beza

nazwa

Wykonanie

Biała jak śnieg, lekka jak puch. Krucha i słodka niczym beza. Wspaniała w smaku i nie starzeje się szybko. Baba Idealna.
Niezwykle łatwa do zrobienia, ma w sobie tyle słodyczy, że aż strach. Nie tuczy, bo nie sposób zjeść jej zbyt dużo na jeden raz, choć smakuje jakby była Królową Deserów.
Każdy kto często gotuje wie, że od czasu do czasu potrzebny jest sposób na wykorzystanie nadmiaru białek, pozostających po wykonaniu przepisów z udziałem samych tylko żółtek jaj. Oto jeden z nich- powód dla którego przechowywanie białek w zamrażalniku ma sens.
Przedstawiam poniżej Czytelnikowi litewski przepis z przełomu XIX i XX wieku.
Składniki:
8 białek
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
W oryginalnym przepisie proszku do pieczenia brak. Jeśli Czytelnik lubi ryzyko, może proszku nie dodawać ale niech w takim wypadku da znać Srebrnej Patelni, czy dzieło udało się należycie. Zła Królowa nada Mu w swym sercu Tytuł Cukiernika- Bohatera .
Białka ubić na sztywną pianę.
Gdy piana jest sztywna, dodać do niej cukier, wsypując po 1 łyżce, nie przerywając ubijania.
Na koniec dodać do piany mąkę z proszkiem i ostrożnie, szerokimi ruchami, razem wszystko wymieszać.
Przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej tłuszczem i posypanej pszenną mąką, raczej dużej niż średniej, koniecznie z rozpinanym rantem. Wyrównać.
Moja forma, tak zwana "średnia" jest trochę zbyt mała do tego przepisu, co widać na zdjęciu. No cóż, Zła Królowa też czasem lubi posmakować ryzyka, bo tym słodszy wtedy wydaje się sukces.
Wstawić rzecz do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie Babę wyjąć, pieczona w zbyt ciasnej formie zaprezentuje się tak:
Gdy całkowicie wystygnie, odwrócić formę do góry dnem, rozpiąć rant i zdjąć dno. Działać przy tym należy ostrożnie.
Baba jest gotowa, ale nie radzę kroić jej od razu, bo się rozsypie. Lepiej zostawić ją przykrytą kloszem na kilka godzin (najlepiej do następnego dnia) i pokroić gdy "odpocznie". Podobnie jak kobieta, z upływem czasu stanie się mniej "tkliwa".
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/01/biaa-lekka-krucha-baba-beza.html