Wykonanie
Sernik,
truskawki i pyszny spód
kakaowy o smaku szyszki, to mój sposób na oryginalny sernik na zimno z musem
truskawkowym. Sernik powstała przy okazji wspólnego, wirtualnego pieczenia na FB .Podziękowania za wspólne pieczenie, dla :DorotyJoasiBernadettyBożenkiIzoniLidii

Spód:1 opakowanie okrągłych
biszkoptów3 łyżki płynnego
miodu250 g
masła40 g
ryżu preparowanego2 łyżki
kakaoMasa serowa:1 kg
twarogu w wiaderku5
białek3/4 szklanki
cukru1 szklanka
jogurtu greckiego1/2 kg
truskawek3 opakowania
galaretki truskawkowej1/2 szklanki
cukruWykonanie:
Biszkopty ścieram na tarce jarzynowej, mieszam z
kakao, dodaję
miód i rozpuszczone
masło. Wszystko mieszam łyżka, dodaję
ryż preparowany i ponownie mieszam. Gotową masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki.
Białka ubijam na sztywno i również odstawiam do lodówki.
Truskawki miksuję, przelewam do rondelka, dodaję 1/2 szklanki
cukru, i podgrzewam, aż
cukier się rozpuści. Wsypuję suche
galaretki i mieszam, aż
żelatyna połączy się z musem
truskawkowym. Odstawiam by całość przestygła.
Twarożek przekładam do misy od malaksera, dodaję pozostały
cukier,
jogurt i wszystko razem miksuję.Dodaję zimny mus, mieszam, na końcu dodaję ubite
białka i mieszam
łopatką. Masę
serowo-
truskawkową wykładam do tortownicy z kruchym
spodem
i ponownie schładzam przez całą noc.