Wykonanie
Babkę piaskową już robiłam nie raz, ale piaskowej z
majonezem jeszcze nie, więc i na tę przyszła kolej. Fantastyczna, idealnie sypka i przepyszna! A do tego pięknie się prezentuje :) Polecam wszystkim ciastożercom :D

Składniki:5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
majonezu100 g
masłaPolewa:200 g
masła3/4 szklanki
cukru4 łyżki
mleka lub słodkiej
śmietanki1-2 szklanki
mleka w proszkuDekoracja:kandyzowana
skórka pomarańczowaWykonanie:
Białka ubijam na pianę dodając po jednym
żółtku i po trosze
cukru. Obie
mąki mieszam przesiewam i mieszam z
proszkiem do pieczenia. Dodaję porcjami do masy jajecznej. Następnie dodaję po łyżce
majonezu ciągle ocierając.
Masło roztapiam i dość gorące wlewam do ciasta. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 30-35 min. Upieczoną odstawiam w foremce, aż całkowicie ostygnie, a ciasto zacznie odstawać od ścianek blaszki. Przekładam na deseczkę i odstawiam
Masło,
cukier i
śmietankę podgrzewam w garnuszku, aż składniki połączą się ze sobą, dodaję porcjami 1 szklankę
mleka w proszku i mieszam rózgą by nie było grudek. Jeśli polewa jest zbyt płynna dodaję kolejną szklankę
mleka w proszku, aż otrzymam pożądaną konsystencję.Polewą smaruję wierzch zimnego ciasta i posypuję kandyzowaną
skórką pomarańczową