Wykonanie
Przyszła
pora podzielić się z
Wami przepisami na ciasta, które w tym roku zagościły na moim świątecznym
stole:)Pierwszym z nich będzie makowiec, troszkę inny niż zwykle, ale jeszcze smaczniejszy. No, może nie pierwszy, a drugi, gdyż pierwszy był piernik dojrzewający.
Biszkopt:4
jajka8 łyżek
cukru3 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa makowa:25 dag mielonego
maku10 dag
cukru3
białka2 łyżki
mioduolejek migdałowy20 dag
bakalii-
rodzynki,
migdały,
skórka pomarańczowa kandyzowana itp.Masa śmietankowa:1/2 l
śmietany kremówki -36%2-3 łyżki
cukru pudru2 zagęstniki do
śmietany lub 2-3 łyżeczki
żelatyny1/2 tabliczki
czekoladyWykonanie:
Biszkopt-
Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym
żółtku i po dwie łyżki
cukru.
Mąkę przesiewam z
proszkiem do pieczenia i dodaję delikatnie do masy jajecznej. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 30 minut. Gotowe studzę.Masa makowa -Wszystkie składniki mieszam i podsmażam na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Mieszam by nie przypalić masy. Studzę, wykładam na
biszkopt i ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20 minut. Piekarnik ustawiam na górną grzałkę. Po tym czasie, wyjmuję ciasto i odstawiam by wystygło.Masa śmietankowa -Kremówkę ubijam na sztywno dodając
cukier puder i zagęstnik. Ubitą masę wykładam na ciasto. Na wierzch ścieram
czekoladę na tarce o dużych oczkach.