ßßß Cookit - przepis na Makowiec na biszkopcie pod pierzynką

Makowiec na biszkopcie pod pierzynką

nazwa

Wykonanie

Przyszła pora podzielić się z Wami przepisami na ciasta, które w tym roku zagościły na moim świątecznym stole:)
Pierwszym z nich będzie makowiec, troszkę inny niż zwykle, ale jeszcze smaczniejszy. No, może nie pierwszy, a drugi, gdyż pierwszy był piernik dojrzewający.
Biszkopt:
4 jajka
8 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
25 dag mielonego maku
10 dag cukru
3 białka
2 łyżki miodu
olejek migdałowy
20 dag bakalii-rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa kandyzowana itp.
Masa śmietankowa:
1/2 l śmietany kremówki -36%
2-3 łyżki cukru pudru
2 zagęstniki do śmietany lub 2-3 łyżeczki żelatyny
1/2 tabliczki czekolady
Wykonanie:
Biszkopt- Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję delikatnie do masy jajecznej. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 30 minut. Gotowe studzę.
Masa makowa -Wszystkie składniki mieszam i podsmażam na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Mieszam by nie przypalić masy. Studzę, wykładam na biszkopt i ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20 minut. Piekarnik ustawiam na górną grzałkę. Po tym czasie, wyjmuję ciasto i odstawiam by wystygło.
Masa śmietankowa -Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier puder i zagęstnik. Ubitą masę wykładam na ciasto. Na wierzch ścieram czekoladę na tarce o dużych oczkach.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/12/makowiec-na-biszkopcie-pod-pierzynka.html