ßßß
Biszkopt:6 jaj12 łyżek cukru5 łyżek mąkiRolady:3 jajka6 łyżek cukru2 łyżki mąki-x2 do drugiej roladyMasa budyniowa:1 kostka margaryny2 żółtka1 jajko2 i 1/2 łyżki mąki pszennej2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej3 szkl. mleka3/4 szkl. cukru1 cukier waniliowyMasa do rolad:5 jaj1/2 szkl. cukru pudru1 masło1 galaretka czerwona1 puszka brzoskwiń1 puszka ananasów1 galaretka pomarańczowa1 duży biszkopt z 6 jaj, przekrojony na pół2 biszkopty każdy z 3 jaj zwinięte w roladyWykonanie:Białka ubijam z cukrem, dodaję po jednym żółtku,a następnie przesianą mąkę . Ciasto wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 35-40 minut. Wyjmuję, studzę i kroję na dwie części.
Biszkopt na rolady robię identycznie jak zwykły, tylko gorące wyjmuje i od razu zwijam razem z papierem do pieczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Tak samo druga rolada.
Zimne rolady należy bardzo ostrożnie rozwinąć i usunąć z nich papier do pieczenia.
Margarynę ucieram, resztę składników mieszam ze szklanką mleka. Pozostałe mleko gotuję i wlewam przygotowany budyń, nakrywam folią, studzę i dodaję do utartej margaryny.Jajka ubić na parze, dodaję cukier, ubijam ,aż cukier się rozpuści. Zdejmuję . Masło ucieram, dodaję porcjami masę jajeczną. Galaretkę czerwoną robię wg przepisu i odstawiam do zastygnięcia.
Przekrojony biszkopt smaruję masą budyniową, składam, wierzch również smaruję masą .
Masę do rolad delikatnie nakładam na rozwinięte ciasto
galaretkę kroję w paski, układam ma masie.
Rolady zwijam, układam na dłuższych końcach ciasta .
Pomiędzy roladami dodaję pokrojone owoce z puszek i zalewam tężejącą galaretką pomarańczową.
Całość schładzam w lodówce. Jeżeli chcemy zrobić tort, to należy całe ciasto posmarować bitą śmietaną i udekorować wedle uznania.