Sernik krakowski

nazwa

Wykonanie

Mój sernik krakowski, a właściwie nie mój, tylko znaleziony na Tesco i zrobiony przeze mnie:) To już ostatni przepis, który wykorzystałam na święta. Teraz tylko pozostaje upichcić coś na bieżąco. Proponuję zmniejszyć ilość cukru w masie serowej. Te pół szklanki można sobie spokojnie odpuścić.
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
1 kostka masła
3 żółtka
1 łyżka śmietany
sól
Masa serowa:
1 kg twarogu
5 jaj
1/2 kostki masła
1 1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
rodzynki
kandyzowana skórka pomarańczowa
kandyzowana skórka cytrynowa
mieszanka suszonych owoców mango, papaja, ananas
Lukier:
1białko
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, miękkie masło sól i żółtka. Zagniatam ciasto dodając łyżkę śmietany, zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie wyjmuję, 2/3 ciasta rozwałkowuję i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 min w temp. 180'C
Upieczone odstawiam aby przestygło.
Ser mielę dwukrotnie, masło ucieram na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku. Następnie dodaję po łyżce zmielony twaróg i miksuję na gładką masę. Wsypuję mąkę ziemniaczaną oraz bakalie i chwilę miksuję. Biała ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy serowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Masę wykładam na podpieczone ciasto. Resztę ciasta wyjmuję z lodówki, formuję wałek i układam na masie serowej w kształcie rombów. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 50 min.
Składniki na lukier ucieram i dekoruję wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/04/sernik-krakowski.html