Wykonanie
Mój sernik krakowski, a właściwie nie mój, tylko znaleziony na Tesco i zrobiony przeze mnie:) To już ostatni przepis, który wykorzystałam na święta. Teraz tylko pozostaje upichcić coś na bieżąco. Proponuję zmniejszyć ilość
cukru w
masie serowej. Te pół szklanki można sobie spokojnie odpuścić.
Ciasto:50 dag
mąki pszennej15 dag
cukru pudru1 kostka
masła3
żółtka1 łyżka
śmietanysólMasa serowa:1 kg
twarogu5 jaj1/2 kostki
masła1 1/2 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżka
mąki ziemniaczanejrodzynkikandyzowana
skórka pomarańczowakandyzowana
skórka cytrynowamieszanka suszonych owoców mango,
papaja,
ananasLukier:1białko1 szklanka
cukru pudru3-4 łyżki
soku z cytrynyWykonanie:
Mąkę przesiewam, dodaję
cukier puder, miękkie
masło sól i
żółtka. Zagniatam ciasto dodając łyżkę
śmietany, zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie wyjmuję, 2/3 ciasta rozwałkowuję i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 min w temp. 180'CUpieczone odstawiam aby przestygło.
Ser mielę dwukrotnie,
masło ucieram na puszystą masę z
cukrem i
cukrem waniliowym dodając po jednym
żółtku. Następnie dodaję po łyżce zmielony
twaróg i miksuję na gładką masę. Wsypuję
mąkę ziemniaczaną oraz
bakalie i chwilę miksuję. Biała ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy serowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Masę wykładam na podpieczone ciasto. Resztę ciasta wyjmuję z lodówki, formuję wałek i układam na
masie serowej w kształcie rombów. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 50 min.Składniki na
lukier ucieram i dekoruję wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta