Wykonanie
Wczoraj to mnie naszło na jakieś słodkie i małe co nie co. Początkowo miały to być kruche kokosanki, ale po przejrzeniu kilku stron internetowych przypomniałam sobie, ze gdzieś mam przepis na kokosanki tylko z
bezą. Jak znalazłam, okazało się, że to jeden wielki kokosanek:) Ale i tak postanowiłam upiec właśnie to ciacho i wcale nie żałuję. Polecam go wszystkim odwiedzającym moją stronkę. Naprawdę rewelacja.
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 płaska łyżka
proszku do pieczenia5
żółtek1/2 kostki
masła3-4 łyżki
śmietany 12%Beza:5
białek3/4 szklanki
cukru kryształu, można użyć
cukier puder, ale mniej1 szklanka wiórek
kokosowychWykonanie:
Mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia mieszam razem w misce. Wbijam
żółtka, ucieram. Dodaję drobno posiekane
masło, mieszam do połączenia składników. Na końcu
daję śmietanę, wszystko wymieszam przez kilka minut i rozsmarowuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 15 min. Gdy ciasto jest już w piekarniku, ubijam
białka na sztywną pianę dodając po trochu
cukier. Na koniec wsypuję
wiórki kokosowe i wszystko mieszam delikatnie łyżką.Po 15 min pieczenia wyjmuję ciasto i wykładam na nie masę
białkową. Ponownie wkładam do piekarnika na 10-15 min, aż
beza się zrumieni. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 110'C, uchylam drzwiczki piekarnika blokując je drewnianą łyżką i piekę a właściwie dosuszam
bezę przez 20 min. Gotowe wyjmuję i przekładam na deseczkę.