ßßß
Potrzebujemy (blacha 30 x 25 cm):Ciasto:2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru pudru180 g masła3 żółtka (białek użyj do kokosowych ciasteczek :)1 łyżkę śmietany 12%2 łyżeczki proszku do pieczeniaKruszonka:mąki100 g cukrumasłaDodatkowo:3-4 łyżki kwaskowatego dżemu (u mnie z czarnych i czerwonych porzeczek)500 g rabarbaru6 łyżek cukruKrok po kroku:Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.Dodajemy pokrojone na kawałki masło, zagniatamy.Po chwili dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto.Formujemy je w kulę, owijamy w folię i chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut.W tym czasie przygotowujemy rabarbar: rabarbar obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w około półcentymetrowe plasterki, wrzucamy je do garnka i zasypujemy cukrem, podgrzewamy kilka minut, aż rabarbar puści sok. Po tym czasie odcedzamy rabarbar (sok warto zachować do przygotowania kompotu).Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ⁰C.Przygotowujemy kruszonkę: masło roztapiamy i zalewamy mąkę i cukier, wszystko dokładnie mieszamy.Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim dno blachy (wcześniej warto wyłożyć ją papierem do pieczenia). Pieczemy przez 15 minut do lekkiego zezłocenia.Wyciągamy ciasto z piekarnika i smarujemy je dżemem, na to układamy dobrze odcedzony rabarbar i posypujemy kruszonką.Pieczemy 30 minut.Smacznego! :)
