ßßß Cookit - przepis na Zupa z dyni na jesienną chandrę

Zupa z dyni na jesienną chandrę

nazwa

Wykonanie

Za oknem pogoda nie rozpieszcza, zimno, ciemno i w dodatku deszczowo. Na takie wieczory ideanie sprawdzi się rozgrzewająca zupa krem z dyni z imbirem, chill i mlekiem kokosowym. 🍲
We need:
1 kg dyni pokorojonej w kostke
puszka mleka kokosowego
papryczka chili
2 ząbki czosnku
cebula
trawa cytrynowa (przekrojona na ćwiartki)
2 łyżki oliwy
imbir
1,5-2 szklanki bulionu warzywnego
pestki dyni
sól morska
pieprz
Dynię pieczemy (około 1h) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku (na 180 stopni).
Kroimy drobno cebulę i czosnek, nastepnie podgrzewamy w garnku na oliwiecebula się zeszkli. Chili kroimy na pół, usuwamy pestki i drobno kroimy. Dodajemy do garnka, następnie dorzucamy imbir oraz trawę cytrynową. Smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy dynię i szklankę bulionu. Gotujemy 12- 15 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Wyjmujemy trawę cytrynową, dolewamy mleko kokosowe. Całość miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pestkami dyni. Enjoy ✌️😊🍴.
Źródło:http://modnegotowanie.blogspot.com/2015/11/zupa-z-dyni-na-jesienna-chandre.html