Wykonanie
Jeden kawałek ciasta to ok.200 kcal
Składniki na ciasto:200 g
mąki pełnoziarnistej1 szklanka
wody2 łyżki
jogurtu naturalnego1
jajko2 łyżeczki
miodu50 g
masła200 g
otrębów owsianychSkładniki na nadzienie:400 g
malin1 opakowanie
galaretki owocowej300 g
jogurtu naturalnegoDo miski wsypujemy
mąkę.
Następnie dodajemy
otręby owsiane.
Kolejno dodajemy
masło.
Następne w kolejności jest
jajko.
Następnie łyżeczka
oliwy z oliwek.
Przyszedł czas na 2 łyżki
jogurtu naturalnego.
Ostatnim składnikiem ciasta jest
miód.
Ciasto ręcznie zagniatamy i formujemy w poniższy sposób. Następnie wkładamy w woreczek foliowy i trzymamy w zamrażarce przez pół godziny.
W czasie kiedy ciasto się mrozi, przygotowujemy
galaretkę. Gotową
galaretkę mieszamy z ciepłą
wodą i czekamy aż ostygnie. Kiedy mieszanka ostygnie do
galaretki dodajemy
jogurt naturalny i wkładamy ją do lodówki.
Po pół godziny wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wykładamy nim dokładnie formę do pieczenia.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i w takiej temperaturze pieczemy ciasto przez 25 minut ( do momentu aż się zarumieni).
Po upieczeniu
spodu tarty nakładamy na nią wszystkie
maliny.
Następnie
maliny zalewamy lekko schłodzoną
galaretką wymieszaną z
jogurtem. Tak przygotowaną tartę wkładamy do lodówki na godzinę.
Galaretka musi mocno stężeć.
I gotowe :)
Ciasto nie jest zbyt słodkie dlatego według uznania można posypać je
cukrem pudrem.
SMACZNEGO !