Porcja zupy ma 50 kcalSkładniki:1 kg dyni1 cebula3 ząbki czosnku1,5 kostki rosołowejpół łyżeczki gałki muszkatołowejgarść pestek z dyni2 łyżeczki oliwy z oliwekpieprzsólłyżeczka jogurtu naturalnegoPrzygotowanie:Dynię kroimy w kostkę. Następnie w 2 szklankach wody rozpuszczamy 1,5 kostki rosołowej lub przygotowujemy wywar warzywny i przelewamy do garnka.Pokrojoną dynię przerzucamy do wywaru i gotujemy aż do miękkości (ok. 25 min).W czasie kiedy dynia się gotuje, na patelni prażymy pestki z dyni aż się zarumienią.Następnie kroimy cebulę oraz czosnek w kosteczkę. Najpierw podsmażamy cebulkę aż zrobi się miękka,a następnie dodajmy czosnek .Podsmażone warzywa przekładamy do gotującej się dyni. Wszystkie warzywa gotujemy jeszcze 5 min.Następnie blenderem miksujemy zupę do uzyskania kremowej konsystencji.Zupę doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem i solą.Danie podajmy na gorąco. Na wierzch kładziemy łyżeczkę jogurtu naturalnego i posypujemy podsmażonymi pestkami dyni.Porcja zupy ma 50 kcalSMACZNEGO!