ßßß Cookit - przepis na Podstawy: Gotowanie na parze

Podstawy: Gotowanie na parze

nazwa

Wykonanie

Gotowanie na parze to klasyczna metoda, którą stosuje się na całym świecie. W Polsce na parze gotujemy pyzy, w krajach azjatyckich na parze w koszyczkach bambusowych gotuje się ryby,warzywa, mięsa i pierożki. Poniżej znajdziecie wiele różnych "przyrządów i pojemników" do gotowania na parze. Nieważne jaką metodę wybierzecie podstawową zasadą jest niedopuszczenia, aby naczynie do gotowania na parze oraz jedzenie nie miały kontakt z wodą oraz aby urządzenie było dokładnie przykryte.
Warzywa możemy przyrządzać bez przypraw, a są aromatyczne i przepyszne - ponadto nie tracą tak ważnych dla mas makro- i mikro- elementów. Mięsa i ryby są aromatyczne, soczyste i miękkie. Ponadto nie musimy ich tak długo gotować! Całe obiady w jednym naczyniu - ryż, ziemniaki, warzywa mięso lub ryba!!
Dobrze jest dać odpocząć ugotowanemu na parze mięsu kilka minut zanim je rozkroimy - zachowa wtedy ono wszystkie soki!!
Bardzo fajnym rozwiązaniem jest stosowanie talerzy czy liści kapusty w środku sitka lub szklanego pojemnika, gdy czymś nadziewamy mięso lub ryby oraz, gdybyśmy chcieli z soków, które powstaną sporządzić później sos. Układamy w sitku talerz odporny na wysokie temperatury - mniejszy niż obwód sitka i na nim bezpośrednio potrawy lub na dnie sitka układamy liści kapusty (pekinka, włoska, zwykła) pomoże nam to przy późniejszym sprzątaniu. Przykładowo jeśli nadziewamy coś serem to najczęściej on wypływa i mocno przywiera do sitek;)
Odnośnie Sitek Bambusowych najlepiej nadają się do woka, można w nich podawać potrawy, różnią się wielkością i najważniejsza zasada - woda nie może ich dotykać, dlatego musimy sprawdzić czy ściśle przylegają do woka.
Od jutra rusza Akcja "Gotowanie Na Parze" spodziewajcie się wielu ciekawych przepisów .
Wpis rozpoczynający akcje: tutaj
Przykładowe danie na parze: kurczak nadziewany szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami;))
Źródło:http://mkgotuje.blogspot.com/2012/03/podstawy-gotowanie-na-parze.html