ßßß
CIASTO:2 szklanki wody1 1/2 szklanka mąki pszennej2 łyżeczki drożdży instant20 dkg masła5 zółtek1 białkopół szklanki cukruszczypta soligraść rodzynekKRUSZONKA:10 dkg masła15 dkg mąki pszennej10 dkg cukruzarabiamy rozczyn z ciepłej wody tak około 37 stopni , połowa cukru , szczypta soli oraz garść mąki , gdy rozczyn wyrośnie wsypujemy resztę składników oraz roztopione masło , wyrabiamy ciasto ok 15 minut .. zostawiamy do wyrośnięcia po 15 minutach znów zarabiamy i znów zostawiamy do wyrośnięcia około 30 minut .Wyrabiamy kruszonkę z miękkiego masła oraz z reszty składników.Formujemy dowolonie bułki , chałki itp.smarujemy białkiem oraz posypujemy kruszon ką.Pieczemy w temp. 170 stopni okolo 20-30 minut , w zależoności od wielkości - pieczemy do zrumienienia się bułeczek .Smacznego :)