Wykonanie
Potrawa pochodzi z małej wsi na poludniowy-wschód od Huddersfield (West Yorkshire) w Anglii ...bardzo stara potrawa z 1788 roku ... ale najważniejsze ze przetrwała do dziś ... uwielbiam ją ...sa różne jej wersje ja kocham wersję z gulaszem , gorące ciasto z wypływającym ze środka sosem ... poezja ...
GULASZ WOŁOWY :300 gram
wołowiny4
cebule4
marchewkikawałek
selera3 małe papryczki6
pieczarekpół główki
czosnku1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 szklanka
soku z czarnej porzeczki - zamiast
wina ( wersja bezalkoholowa)2 szklanki
wody3 łyżki
mąki pszennej - do zasmażki
sólpieprzcebule kroimy w kostkę smażymy na złoty kolor , dodajemy
mięso pokrojone w kostkę i smażymy na kolor brązowy ..zalewamy
wodą i dusimy do miękkości dodając w
miedzy czasie warzywa ... każde jedno pokrojone w kostkę i usmażone osobno ... na koniec dodajemy
przyprawy oraz sok ...i zasmażkę
CIASTO : (tortownica 24 cmm)500 gram
mąki pszennej360 gram
masła lub
margaryny1 łyżeczka
soli z wymienionych składników oraz z miękkiego
masła wyrabiamy jednolite ciasto ... wkładamy do lodówki na pół godziny ... wykładamy
ciastem nie posmarowaną niczym tortownice spód oraz dookoła sklejajać boki palcami by nie było żadnej szparki .... do środka wykładamy farsz i przykrywamy rozwałkowanym
ciastem i również sklejamy by nie było żadnej dziury ... smarujemy z wierzchy rozmąconym
jajkiem ... pieczemy 35-45 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem na złoty kolor ... podajemy np: z
ogórkiem kiszonym.Smacznego :)