Wykonanie
Mój mąż jest istnym zwolennikiem
mięsa w
przyprawie Gyros, wystarczy by dodać do niego
paprykę i trochę
cebulki, podsmażyć i jest zadowolony. Jednak nie jemy tego często, lubię różnorodność w kuchni. Ale jak już robić coś z gyrosem, to tak by było zawsze ciut inaczej. Robiłam jakiś czas temu zapiekankę Gyros z
ryżem, która zbiera pozytywne komentarze i wcale się nie dziwię, bo jest bardzo smaczna. Kiedy zajrzałam po nią to naszła mnie ochota na jakąś zapiekankę, ale chciałam spróbować czegoś nowego. Wpadłam na pomysł, by farsz z gyrosem włożyć w naleśniki je zapiec w sosie
serowym i to jest także coś wspaniałego. Jeżeli czasem zdarza się Wam, że robicie takie naleśniki z farszem i
przyprawą gyros (coś al'a wrapy) to warto spróbować tej zapiekanki, wygląda dużo efektowniej a tak naprawdę to tylko kilka minut pracy więcej. Nada się na wiele okazji a znajomi będą prosić o przepis - gwarantuję :)Przepis własny.Przepis na blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm.Starczy dla 4 osobowej rodziny i jeszcze zostanie.Składniki na naleśniki ( weszło mi w blaszkę 17 naleśników):1 i 3/4 szklanki
mąki tortowej pszennej3
jaja300 ml300 ml
wody gazowanej1 łyżka
przyprawy Gyrosszczypta
soliolej do smażeniaMożna zrobić naleśniki według własnego przepisu, nie dodawać do ciasta
cukru tylko dodać łyżkę
przyprawy gyros.Jeżeli robisz naleśniki pierwszy raz, zapraszam Cię do poradnika naleśnikowego :)Składniki na farsz:0,8 kg
mięsa drobiowego
z piersi kurczakałyżka
przyprawy gyrosmała główka
kapusty pekińskiej1 zielony
ogórek ( nie za duży)1
pomidorpuszka
kukurydzy konserwowejczerwona paprykatłuszcz do podsmażenia
mięsaSkładniki na sos
serowy:30 dag miękkiego
żółtego seraszklanka gęstej
śmietany 18%3
jajka,łyżeczka
przyprawy gyrosNim zaczniecie dodawać
przyprawę gyros do farszu i sosu to spróbujcie czy jest słona, jeżeli nie jest to należy dodać też troszkę
soli.Dodatkowo:
sos czosnkowy lub
ketchupWykonanie:Składniki na masę naleśnikową zmiksować, ostawić na 10-20 minut do napęcznienia. Na rozgrzaną patelnię wlewać po trochu ciasta, smażyć naleśniki na złoto po obu stronach.Przygotować farsz.
Mięso usmażyć z dodatkiem
przyprawy. Warzywa umyć.
Kapustę bez twardych części drobno pokroić w kostkę.
Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie
pomidora.
Kukurydzę odsączyć. Z
papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą jak na
sałatkę.Przygotować sos:
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można także na tej o drobnych). Zmiksować ze
śmietaną,
jajami i
przyprawą.Farsz nakładać w naleśniki i zwijać je w ciasne rulony. Ułożyć jedną warstwę na spodzie, tak by na długość mieściły się po dwa naleśniki. Polać 1/3 sosu
serowego, ułożyć drugą warstwę ale odwrotnie niż poprzednią, tak by na długość mieścił się już tylko jeden naleśnik. Wylać resztę sosu.Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 25 minut by wierzch sie zarumienił. Podawać z
ketchupem lub
sosem czosnkowym.Zapiekanka świetnie się kroi, nie rozpada się. Do farszu można dodać także trochę
żółtego sera, całość będzie jeszcze bardziej zwarta.Smacznego! :)Pozdrawiam,
Kasia.