Wykonanie
Sos z
cukinii "chodził za mną" już od dłuższego czasu. Uwielbiam
cukinię za to, że świetnie przechwytuje inne smaki. Sama na surowo jakoś specjalnie smakowita nie jest, za to jako dodatek, jako zagęszczacz sprawdza się idealnie.
Sos jest naturalnie gęsty, jest lekko pikantny ale też lekko słodki. Bardziej coś w stylu
sosu cygańskiego z dodatkami. Sprawdzi się jako dodatek do
mięs oraz
makaronów. Proporcja jest taka, by przygotować go na zimę, do słoików. Można także ją zmniejszyć i zrobić w wersji do obiadu, spróbować jak smakuje, dopiero wtedy zrobić większą ilość na zimę.
Przepis własny.Z tej proporcji wychodzi około 5 litrów sosu.Składniki:3 kg
cukinii ( waga po obraniu i wydrążeniu środka - zużyłam 3 średnie
cukinie)1 kg dojrzałych
pomidorów1 kg
słodkiej paprykikukurydza konserwowa, słoik 900 ml ( waga samej
kukurydzy po odsączeniu 610 g)dobrej jakości
koncentrat pomidorowy - 300 g1 łyżka
soli1 czubata łyżka
majeranku suszonego1 łyżka
bazylii suszonejpłaska łyżeczka
pieprzu ziołowegopłaska łyżeczka ostrej
czerwonej papryki2 łyżki
octu2/3 szklanki
cukruokoło 1 szklanka przegotowanej
wody.Wykonanie:
Cukinię obrać ze skórki, wydrylować, pokroić na mniejsze kawałki i poszatkować na tarce o średnich oczkach - jak do
buraków. Jak ktoś ma elektryczną szatkownicę, to potrwa to zaledwie chwilkę. Można też pokroić w drobniutką kostkę, będzie to szybsze rozwiązanie od ręcznego szatkowania. Do dużego garnka wlać
wodę, tyle by spód był przykryty na 2 cm - około szklanka. Włożyć
cukinię, posolić, i na małej mocy panika ją gotować.
Pomidory sparzyć gorącą
wodą, obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce lub szatkownicy. Przecisnąć przez sitko lub przecierak by pozbyć się pestek. Dołożyć do
cukinii.
Paprykę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dołożyć do garnka. Następnie dodać wszystkie
przyprawy za wyjątkiem
octu i
cukru. Gotować tak około godzinę, by wszystkie składniki były miękkie, a
cukinia choć w połowie rozgotowana.Na samym końcu dodać
ocet oraz
cukier -
cukier najlepiej dodawać stopniowo i regulować ilość
słodyczy w garnku. Całość odstawić na 2 godziny do przegryzienia.Sos nakładać do słoików, szczelnie zakręcić. Przestygnięty już sos w słoikach wstawić do garnka, do
wody zbliżonej temperaturą. Na małej mocy palnika doprowadzić do wrzenia, kilka minut pogotować. Wyjąć.Smacznego :)Pozdrawiam ciepło,
Kasia :)