Wykonanie
Smak z mojego dzieciństwa, przepis mojej babci. Nie
jadłam tego już kilka dobrych lat, ostatnio robiłam jak jeszcze babcia żyła, a to już 3,5 roku. Domowe są puchate, mięciutkie - to nie to samo co ze sklepu. W dzieciństwie zajadaliśmy te parowce tonami, zawsze babcia robiła do nich
sos karmelowy. Wtedy lepiej smakował :) Ale
sos karmelowy to jeden z tych przepisów, które zapamiętałam najbardziej. Nie tylko dlatego że jest smaczny, ale też dlatego, że pierwszy raz jak go robiłam pod
okiem babci, to strasznie się wystraszyłam. Jest huk, jest dużo pary, trzeba naprawdę uważać i
mieć zdecydowaną rękę. Palenie
cukru i zalewanie go
wodą nawet tą wrzącą zawsze jest czynnością hałaśliwą i trzeba być bardzo ostrożnym.Moje dzieci zachwycone :) Starszy stwierdził, że takie
bułki na parze z
sosem karmelowym mam mu codziennie robić do szkoły ( no niestety raczej nie
będę ich robić codziennie bo troszkę przy tym pracy jest). Mniejszy zajadał suche z
kubkiem kakao a mężowi natomiast zrobiłam do nich trochę gulaszu (przepis). Wszyscy zadowoleni :)
Składniki na 20 bułeczek:7 dag
drożdży świeżych1,5 szklanki
mleka3
jajka2 łyżki
cukruszczypta
soli0,7 kg
mąki pszennej 450Wykonanie:
Mleko podgrzać w małym garnuszku, powinno być ciepłe ale nie gorące. Do miski rozkruszyć
drożdże, wsypać
cukier, rozetrzeć łyżką. Dolać
mleko. Poczekać aż
drożdże napęcznieją (jeżeli nie napęcznieją po kilku minutach - max.10 należy zrobić jeszcze jeden rozczyn z innych
drożdży). Do rozczynu wbić
jaja, dosypać
mąkę, i szczyptę
soli. Wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką, na około pół godziny w ciepłym miejscu.Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, każdy troszkę przerobić palcami i formować w kulki. Ciasto nie powinno się jakoś bardzo kleić do samych rąk. Można użyć
mąki, ale tylko odrobinkę. Bułeczki układać na stolnicy. Pozwolić im trochę wyrosnąć.Do szerokiego garnka wlać
wodę, napełnić go do połowy. Na garnek zamocować sznureczkiem gazę złożoną kilka
razy, można także użyć pieluchę tetrową lub lnianą ściereczkę. Zagotować
wodę, zmniejszyć moc palnika, tak by
woda nie wrzała bardzo mocno. Układać bułeczki luźno, na jeden rzut wkładać 5-6 sztuk. Garnek przykryć wypukłą pokrywką dopasowaną do garnka, lub innym garnkiem o tej samej średnicy. Bułeczki parować 8-10 minut.******
Sos karmelowy:4 kopiaste łyżki
cukru1,5 szklanki wrzącej
wodyśmietana 100 ml1 spora łyżka
mąki pszennejWykonanie:Do małego garnka wsypać
cukier. Około 4 łyżki, dno musi być zakryte. Postawić na gazie, mieszać aż do rozpuszczenia i zbrązowienia
cukru. Odsunąć się od garnka, zdecydowanym ruchem wlać wrzącą
wodę. Szybko zamieszać by karmel nie przywarł do dna.
Mąkę rozkłócić z
śmietaną, można dolać troszkę
mleka do roztworu by był bardziej lejący. Wlać do garnuszka, zagotować mieszając.Parowce polewać sosem i podawać jeszcze ciepłe :)Smacznego!Pozdrawiam,
Kasia.