Wykonanie
W pogoni za nowinkami, za naszymi sezonowymi
owocami, zapomniałam o tym, że
banany teraz są także bardzo smaczne. No i do tego stosunkowo tanie. Miałam zrobić ciasto z
wiśniami, ale
banany są takie delikatne w połączeniu z
bitą śmietaną... Dosłownie rozpływają się w ustach. No i miałam rację, że ciasto będzie miało wzięcie - cała duża blacha zeszła nim się obejrzałam. Zazwyczaj jest tak, że to ja zjadam najwięcej. Tym razem musiałam szybko odłożyć kilka kawałków by zrobić zdjęcia :) Ciacho łatwe, nie powinni być żadnego problemu z wykonaniem, a kto spróbuje masy bananowej raz, ten będzie miał ochotę ją przemycić do
tortów itp.
Przepis własny, na dużą blaszkę prostokątną 25x35 cm.Składniki na
biszkopt:3
jajapół szklanki
mąki tortowej 450pół szklanki drobnego
cukrułyżka dobrego
kakaopół szklanki
kawy rozpuszczalnej lub
espresso z
cukrem do nasączenia ciasta
Białka oddzielić od
żółtek.
Mąkę pszenną przesiać wraz z
kakao.
Białka ubić na sztywno, ale krótko - ważne by ich nie "przebić". Cały czas miksując stopniowo dodawać łyżka po łyżce
cukier, następnie
żółtko, także jedno po drugim. Na końcu dodajemy także stopniowo
mąkę.Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut z termoobiegiem, temp. 160 stopni, na papierze do pieczenia. Po tym czasie wyjąć, zrzucić na podłogę (w formie) z około 30 cm. Ponownie wstawić do piekarnika pozostawiając uchylone drzwiczki, by stopniowo stygł.Dla tych którzy nie wiedzą:Rzucanie
biszkoptu ma na celu wyrównanie ciśnienia wewnątrz ciasta, dzięki temu ciasto nie opada - WYCHODZI ZAWSZE. Szczerze? Bałabym się dodać
proszek do pieczenia, gdyż to własnie po nim najczęściej ciasta opadają.1 litr
śmietany kremówki 36%
żelatyna spożywcza - 6 łyżeczek na 100 ml
wody (można dać też np. 4
śmiatan-fixy jak ktoś preferuje bardziej)1 kg
bananówsok z połowy
cytrynycukier waniliowy ( ostatnio kupiłam taki z prawdziwą
wanilią, droższy ale jest takie coś dostępne, smak bez porównania, np taki: klik)
cukier puder do smaku - według uznania
Żelatynę przygotować według opisu na opakowaniu w proporcji podanej wyżej.
Banany pokroić w kostkę, skropić
sokiem z cytryny, by nie zrobiły się ciemne w kolorze.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać
cukier waniliowy,
cukier puder i
banany. Na końcu dodać
żelatynę - wszystko stopniowo. Masę przełożyć na nasączony
biszkopt i schłodzić.To wszystko :)Smacznego, pozdrawiam cieplutko -
Kasia :)