ßßß Cookit - przepis na Kostka bananowa - łatwy bananowiec na ciemnym biszkopcie.

Kostka bananowa - łatwy bananowiec na ciemnym biszkopcie.

nazwa

Wykonanie

W pogoni za nowinkami, za naszymi sezonowymi owocami, zapomniałam o tym, że banany teraz są także bardzo smaczne. No i do tego stosunkowo tanie. Miałam zrobić ciasto z wiśniami, ale banany są takie delikatne w połączeniu z bitą śmietaną... Dosłownie rozpływają się w ustach. No i miałam rację, że ciasto będzie miało wzięcie - cała duża blacha zeszła nim się obejrzałam. Zazwyczaj jest tak, że to ja zjadam najwięcej. Tym razem musiałam szybko odłożyć kilka kawałków by zrobić zdjęcia :) Ciacho łatwe, nie powinni być żadnego problemu z wykonaniem, a kto spróbuje masy bananowej raz, ten będzie miał ochotę ją przemycić do tortów itp.
Przepis własny, na dużą blaszkę prostokątną 25x35 cm.
Składniki na biszkopt:
3 jaja
pół szklanki mąki tortowej 450
pół szklanki drobnego cukru
łyżka dobrego kakao
pół szklanki kawy rozpuszczalnej lub espresso z cukrem do nasączenia ciasta
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać wraz z kakao. Białka ubić na sztywno, ale krótko - ważne by ich nie "przebić". Cały czas miksując stopniowo dodawać łyżka po łyżce cukier, następnie żółtko, także jedno po drugim. Na końcu dodajemy także stopniowo mąkę.
Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut z termoobiegiem, temp. 160 stopni, na papierze do pieczenia. Po tym czasie wyjąć, zrzucić na podłogę (w formie) z około 30 cm. Ponownie wstawić do piekarnika pozostawiając uchylone drzwiczki, by stopniowo stygł.
Dla tych którzy nie wiedzą:
Rzucanie biszkoptu ma na celu wyrównanie ciśnienia wewnątrz ciasta, dzięki temu ciasto nie opada - WYCHODZI ZAWSZE. Szczerze? Bałabym się dodać proszek do pieczenia, gdyż to własnie po nim najczęściej ciasta opadają.
1 litr śmietany kremówki 36%
żelatyna spożywcza - 6 łyżeczek na 100 ml wody (można dać też np. 4 śmiatan-fixy jak ktoś preferuje bardziej)
1 kg bananów
sok z połowy cytryny
cukier waniliowy ( ostatnio kupiłam taki z prawdziwą wanilią, droższy ale jest takie coś dostępne, smak bez porównania, np taki: klik)
cukier puder do smaku - według uznania
Żelatynę przygotować według opisu na opakowaniu w proporcji podanej wyżej. Banany pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, by nie zrobiły się ciemne w kolorze.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy, cukier puder i banany. Na końcu dodać żelatynę - wszystko stopniowo. Masę przełożyć na nasączony biszkopt i schłodzić.
To wszystko :)
Smacznego, pozdrawiam cieplutko - Kasia :)
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/08/kostka-bananowa-atwy-bananowiec-na.html