Wykonanie
To już czas.
Jagody od 24 czerwca czyli od Nocy Świętojańskiej można w lasach zbierać, tradycja
mówi, że od tego momentu są słodkie i dojrzałe. Czy tak jest? Moje jeszcze lekko kwaśne, jednak frajda zebrania ich w lesie, mocno fioletowe dłonie i przy okazji zęby, to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa. Jako dzieci chodziliśmy z mamą by zarobić sobie dodatkowe pieniążki, później z koleżankami kiedy miałyśmy po 13 - 15 lat. Zawsze było wesoło. Niestety teraz ciężko już wygospodarować czas, dlatego nawet tak czasochłonne zajęcie jak zbieranie
jagód (choć tylko dla własnego użytku) w lesie cieszy mnie ogromnie :) Bałam się, że ich w tym roku nie będzie, jednak lasy kaliskie wdzięcznie są obsypane tymi malutkimi
owocami.Sernik jest bardzo mocno
jagodowy. Zużyłam tutaj 500 g
jagód.
Jagody można zastąpić
borówką amerykańską, można także kupić słoik
dżemu z
jagód - 400/500 ml. Na wierzch wylałam bardzo gęsty
jogurt naturalny. Chciałam by była to delikatna pierzynka, jednak można dodać do
jogurtu żelatynę i będzie całość bardziej sztywna. Spód natomiast powstał z masy
ciasteczkowej.
Przepis własny.Składniki na małą tortownicę:150 g
herbatników50 g
masła250 ml
śmietany kremówki500 g
jagód500 g
białego sera - dobrego, gęstego (nie z wiaderka)
aromat waniliowy 9 ml lub ziarenka z
laski wanilii5 łyżeczek
żelatyny na 100 ml
wody (przygotować według opisu na opakowaniu)400 ml gęstego
jogurtu naturalnego.
cukier puder około pół szklankiWykonanie:
Herbatniki rozkruszyć, zmielić w młynku - rozdrobnić. Zmiksować z
masłem wcześniej rozpuszczonym. Ciasno wyłożyć na spód formy, ubijając łyżką.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej
jagody (zostaw garść na wierzch), miksować by część
jagód się rozbiła i zabarwiła masę. Dodać
ser. Jeżeli
ser jest typowo wiejski, nie mielony, trzeba go najpierw zmielić czy przetrzeć przez sito. Całość miksować aż do połączenia. Dodać
aromat waniliowy czy zmielone ziarnka z
laski wanilii, oraz
cukier.
Cukru dodałam pół szklanki. Masa jednak pomimo, że na początku była słodka, po schłodzeniu okazała się dość kwaskowata w smaku. Więc jeżeli masz kwaśne
jagody, możesz spokojnie dodać go więcej. Na końcu dodać tężejącą
żelatynę. Masę przelać na
herbatniki. Wstawić do lodówki aby stężała.Kiedy sernik jest sztywny, wylej na niego
jogurt, posyp
jagodami.Sernik należy przechowywać w lodówce :)Smacznego!Pozdrawiam,
Kasia :)