Wykonanie
Sernik
jagodowo-malinowy na zimno to ciasto idealne na letnie upały, gdyż nie wymaga pieczenia. Dostępność sezonowych
owoców sprawia, że zamiast pieczonych
tortów, na specjalną okazję możemy przygotować pięknie wyglądający sernik na zimno.Do przygotowania sernika użyłam typowo
leśnych owoców i jest to połączenie idealne, gdyż
maliny bardzo dobrze komponują się z
jagodami.Sernik został przygotowany w tortownicy o średnicy 18cm .
Składniki:100g
herbatników60g
masła550g
twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego200g
malin150g
jagód4 płaskie łyżki
cukru pudru200g
śmietanki 30%20g
żelatyny (5 łyżeczek)6 łyżek
wody1/2 opakowania
galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku150ml
wodymaliny i
jagody do dekoracji
Wykonanie:- tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia-
herbatniki całkowicie rozdrobnić, dodać roztopione
masło, składniki wymieszać do powstania zwartej masy o charakterze mokrego piasku- masę wyłożyć na dno tortownicy, wypełnić nią całe dno, tworząc zwarty spód- spód schłodzić w lodówce- 275g
twarogu zmiksować z 2 łyżkami
cukru pudru-
jagody oczyścić, zmiksować blenderem na mus- do
twarogu dodać mus z
jagód, składniki zmiksować do uzyskania jednolitej masy-10g
żelatyny zalać 3 łyżkami zimnej
wody, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego przestygnięcia- do ciepłej
żelatyny dodać po jednej kilka łyżek masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, zmiksować- 100g zimnej
śmietanki ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą
serową- masę
jagodową przełożyć na spód z
herbatników, wyrównać i schłodzić, aż masa zastygnie- identycznie postąpić z drugą połową składników, z tym, że zamiast
jagód,
maliny zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito, w pierwszym przypadku zmiksowany mus należy również przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek- gotową masę
malinową przełożyć na masę
jagodową, wyrównać i ponownie schłodzić- gdy masy
serowe zastygną, możemy przygotować
galaretkę- w 150ml gorącej, przegotowanej
wody rozpuścić 1/2 opakowania
galaretki w proszku, pozostawić do ostygnięcia-
owoce do dekoracji oczyścić i osuszyć- na zastygniętej
masie serowej układać
owoce, zaczynając od środka, tworzyć na przemian
okręgi z
malin i
jagód- pomiędzy
owoce delikatnie nalewać łyżeczką zimną
galaretkę tak, by zakryła jedynie dolną część
malin- sernik schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia
galaretki, całość najlepiej podawać dopiero po nocy spędzonej w lodówce
Sernik
jagodowo-malinowy zachwycił nas swoim wyglądem, gdyż
owoce zanurzone w niskiej warstwie
galaretki wyglądają bardzo efektownie. W przekroju sernik prezentuje się również ciekawie za sprawą dwukolorowego wnętrza.