Wykonanie
Szybki i łatwy obiad a jednocześnie bardzo smaczny? Do tego tani, bo można go zrobić za kilkanaście złotych licząc, że najedzą się 4-6 osoby. Tak, to możliwe :) Paczka
makaronu,
mięso mielone,
cebula dymka, trochę
musztardy i
śmietany, trochę przypraw i łyżka tłuszczu.... oraz pół godziny wolnego czasu...Mój małżonek zawsze powtarza, że do kotletów mielonych najlepszy sos, to
sos musztardowy. Postanowiłam więc zrobić go trochę więcej (by podać z
makaronem), wzbogacić smakiem delikatnej
dymki, część pulpetów otoczyłam
sezamem i wyszło na prawdę bardzo, bardzo smacznie. Jeszcze pyszniej jest kiedy sos zrobimy na
bulionie. Warto więc taki obiad zaplanować sobie na np. poniedziałek, jeżeli u Ciebie są niedziele gdzie serwujesz na pierwsze danie rosół :)

Przepis własny.Składniki:
makaron spaghetti ( 1 opakowanie)
cebula dymka (
por) - 1 szt
musztarda stołowa - 3 łyżki2-3 łyżki
śmietany4 łyżki
mąki pszennej do zaklepania sosu1 litr
bulionu (zamienny na
wodę, jednak wtedy będzie trzeba dodać do niej więcej przypraw)
mięso mielone 0,7 kg ( wystarczy na około 40 małych pulpecików)1 surowe
jajobułka tarta do zagęszczenia masy
mięsnej gdyby była za mało zbita
sezam do panierowania - 50 gramłyżka
smalcu do podmażenia
mięsałyżka
masła do podsmażenia
dymkisól,
pieprz,
kurkuma, szczypta czerwonej
ostrej papryki jako
przyprawy.Wykonanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. W tym czasie przygotować pulpety.
Mięso połączyć z
jajem, dodać po szczypcie
soli i
pieprzu oraz łyżkę
musztardy. Masę wyrobić na gładką, w razie gdyby była mało zbita dodać 2-3 łyżki
bułki tartej. Część pulpetów otoczyć
sezamem, a część
bułką tartą. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wkładać pulpety i smażyć na złoty kolor.
Cebulę dymkę posiekać na drobniejsze kawałki, część mocno zieloną odrzucić ( ja zostawiam do zup). W garnku rozgrzać mocno
masło, włożyć na nie
dymkę, delikatnie posolić, chwilkę poddusić, następnie zalać gorącym
bulionem. Do
śmietany dodać kilka łyżek
wywaru, oraz
mąkę - rozkłócić. Dodać roztwór do
bulionu, zagotować. Sos powinien być gęsty (jednak ciut lejący). Na samym końcu do sosu dodać 2 kopiaste łyżki
musztardy i dokładnie je rozprowadzić. Spróbować, dodać w razie potrzeby
kurkumy by poprawić kolor sosu,
pieprzu czy
soli.Podwać na
makaronie i z pulpecikami, smacznego :)