Wykonanie
Śledzie - obowiązkowe na wigilijnym
stole. Co roku takie same? A może lubicie nowe smaki? Danie szybkie, proste i bardzo smaczne. Nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Ja często takie
śledziowe dania robię w piątek, podaje razem z pieczonymi
ziemniakami albo po prostu z gotowanymi w mundurkach.
Składniki:
filety śledziowe w occie, 10 płatów połówek lub 5 całych.200 ml
śmietany kremowej gęstej 12 %kopiasta łyżka
majonezukopiasta łyżka
musztardy stołowejszczypta
kurkumy jeżeli chcecie by sos był w kolorze
musztardowymsól i
pieprz - szczyptapół
cebulkiłyżeczka
cukruWykonanie:W naczyniu rozrobić
śmietanę z
majonezem, dodać
musztardę,
kurkumę,
sól,
pieprz, oraz
cukier.
Cebulkę pokroić bardzo drobno. Całość dokładnie wymieszać.
Śledzie rozdrobnić na mniejsze kawałki, osuszyć na ściereczce kuchennej. Dołożyć do sosu i łyżką delikatnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny do lodówki, by składniki się przegryzły.Można przyozdobić
miętą.
Mięta pasuje do ryb, sałatek.
Sos jest lekko słodki a jednocześnie lekko pikantny.Gotowe!Cieplutko pozdrawiam.
Kasia :)