ßßß
Składniki:filety śledziowe w occie, 10 płatów połówek lub 5 całych.200 ml śmietany kremowej gęstej 12 %kopiasta łyżka majonezukopiasta łyżka musztardy stołowejszczypta kurkumy jeżeli chcecie by sos był w kolorze musztardowymsól i pieprz - szczyptapół cebulkiłyżeczka cukruWykonanie:W naczyniu rozrobić śmietanę z majonezem, dodać musztardę, kurkumę, sól, pieprz, oraz cukier. Cebulkę pokroić bardzo drobno. Całość dokładnie wymieszać.Śledzie rozdrobnić na mniejsze kawałki, osuszyć na ściereczce kuchennej. Dołożyć do sosu i łyżką delikatnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny do lodówki, by składniki się przegryzły.Można przyozdobić miętą. Mięta pasuje do ryb, sałatek.Sos jest lekko słodki a jednocześnie lekko pikantny.Gotowe!Cieplutko pozdrawiam.Kasia :)