ßßß Cookit - przepis na Śledzie w sosie musztardowym.

Śledzie w sosie musztardowym.

nazwa

Wykonanie

Śledzie - obowiązkowe na wigilijnym stole. Co roku takie same? A może lubicie nowe smaki? Danie szybkie, proste i bardzo smaczne. Nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Ja często takie śledziowe dania robię w piątek, podaje razem z pieczonymi ziemniakami albo po prostu z gotowanymi w mundurkach.
Składniki:
filety śledziowe w occie, 10 płatów połówek lub 5 całych.
200 ml śmietany kremowej gęstej 12 %
kopiasta łyżka majonezu
kopiasta łyżka musztardy stołowej
szczypta kurkumy jeżeli chcecie by sos był w kolorze musztardowym
sól i pieprz - szczypta
pół cebulki
łyżeczka cukru
Wykonanie:
W naczyniu rozrobić śmietanę z majonezem, dodać musztardę, kurkumę, sól, pieprz, oraz cukier. Cebulkę pokroić bardzo drobno. Całość dokładnie wymieszać.
Śledzie rozdrobnić na mniejsze kawałki, osuszyć na ściereczce kuchennej. Dołożyć do sosu i łyżką delikatnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny do lodówki, by składniki się przegryzły.
Można przyozdobić miętą. Mięta pasuje do ryb, sałatek.
Sos jest lekko słodki a jednocześnie lekko pikantny.
Gotowe!
Cieplutko pozdrawiam.
Kasia :)
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/12/sledzie-obowiazkowe-na-wigilijnym-stole.html