Wykonanie
Piękny, idealny, o wyśmienitym smaku! Sernik na zimno. Moje ulubione ciasto bez pieczenia. Robię go na imprezy rodzinne, szkolne i po prostu na niedzielę. Nie ma możliwości by go zepsuć. Wychodzi zawsze. Świetnie się kroi. I jest .... w zasadzie już go nie ma :)
SKŁADNIKI na prostokątną typową blaszkę :400 ml nutelliduża paczka
krakersów 200 g lub 1,5 bardzo dobrej
bułki tartej0,7 kg
białego sera (może być z pojemnika/wiaderka ale bardzo gęsty bez dodatków rozrzedzających - a jeżeli już macie rzadki to trzeba dodać
żelatynę)1 op.
cukru waniliowegośmietana kremówka 500 ml
żelatyna spożywcza - 4 czubate łyżeczki2
galaretki o smaku
owocówowoce - ilość wg uznaniaWYKONANIE:Nutellę o temperaturze pokojowej zmiksować z pokruszonymi
ciastkami. Łyżką wykładać na blaszkę i uciskać by spód był zbity. Blaszki nie wykładamy niczym.
Ser zmielić dwukrotnie. Zmiksować z
cukrem waniliowym i wyłożyć na warstwę
czekolady.Następnie ubić
śmietanę kremówkę na bardzo sztywno, dodać tężejącą
żelatynę ( 4 łyżeczki
wody na 100 ml
wody) przygotowana wg. opisu na opakowaniu. Wyłożyć na
ser. Poukładać
owoce.
Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej
wody. Ostawić do wychłodzenia. Gdy zaczną gęstnieć wylać na
bitą śmietanę. Ciasto schłodzić najlepiej przez noc.Ps. Czasem dodaję
płatki migdałowe by oddzielić warstwę
sera i
śmietany.Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam.
Kasia Rzepecka ;)