Wykonanie
Składniki :- 250 g
mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)- 400 g
mąki pełnoziarnistej, pszennej- 300 ml
wody- 1 łyżka miękkiego
masła- 10 g
drożdży suszonych lub 20 g
drożdży świeżych- 1 łyżka
brązowego cukru- 1 łyżeczka
soli- garść ziaren dyni- 1 roztrzepane
jajkoPrzygotowanie :1.
Drożdże suche mieszam z
mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobiłabym rozczyn2. Z podanych składników (bez
jajka) zagniatam ciasto, formuje je w kulę, przenoszę do naczynia, przykrywam ręczniczkiem i pozostawiam w cieple do podwojenia objętości.3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiam, dzielę na części i formuję bułeczki.4. Przed samym pieczeniem smaruje
jajkiem i posypuje
otrębami.5. Piekę w temperaturze 200ºC przez ok 15 minut (w zależności od wielkości
bułek).