Wykonanie
W ramach testowania przepisów z
mleczkiem kokosowym wpadło mi do głowy to cudo :)I uwierzcie mi, to jest istne cudo!
Składniki :- pierś z
indyka-
bakłażan-
cukinia- kawałek świeżego korzenia
imbiru (może być łyżeczka
imbiru w proszku)- 3 łyżki żółtej pasty
curry- 1 łyżeczkę pasty
chilli-
cebula- 2-3 łyżki
sosu sojowego- szklanka
bulionu- 1/2 puszki
mleczka kokosowego-
sól,
pieprz czarny- 3-4 ząbki
czosnku-
oliwa-
ryżPrzygotowanie :1.
Indyka kroję w cienkie paseczki. Mieszam go z pastą
curry, pastą
chilli,
czosnkiem i
imbirem oraz
sosem sojowym i
oliwą. Odkładam na jakiś czas.2. Na patelnię wkładam
indyka i podsmażam. Podlewam delikatnie
sosem sojowym i 2 łyżkami
mleczka kokosowego i duszę jeszcze jakieś 5 minut.3. Pokrojoną
cebulę zeszkliłam na
oliwie na patelni.
Bakłażana i
cukinie kroję, dorzucam na patelnie i delikatnie oprószam
solą. Podsmażam.4. Kiedy już będą dobre, dorzucam
indyka, podsmażam 5 minut razem i podlewam
bulionem.5. Kiedy trochę płynu odparuje dodaję
mleczko kokosowe. Po kolejnych 5-10 minutach, jeśli jest potrzeba, doprawiam jeszcze do smaku.6.
Ryż gotuję na półtwardo, doprawiam
solą,
pieprzem i
kurkumą.Smażę na dużym ogniu, mieszając i dodając pod koniec łyżkę pasty
curry.Smacznego!