ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe bez mąki z truskawkami// Chocolate cake without flour

Ciasto czekoladowe bez mąki z truskawkami// Chocolate cake without flour

nazwa

Wykonanie

Pewnie myślicie, jak może wyjść ciasto bez użycia mąki... A jednak da radę!
Ciasto jest mocno czekoladowe, ale nie za słodkie. :D Przypomina to minimalnie brownie, ale nie jest tak gliniaste i zbite, tylko bardziej lekkie. Po prostu rozpływa się w ustach!!
Jeśli nie wiecie jakie ciasto przygotować dla bezglutenowców, to to jest właśnie to ciasto. ;) Charakterystyczne jest dla tego ciasta to, że zapada się po wystygnięciu.
Nie musicie się nawet stresować o zakalca. ;p
English version of recipe is below Polish one. ;)
Składniki:
1szklanka = 250ml
200 gram gorzkiej czekolady
40 g masła
6 jajek - osobno białka i żółtka
1 szklanka cukru
szczypta soli
Na polewę:
1/3 szklanki śmietanki 30 lub 36%
20 g masła
100 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
1. Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę i masło. Ostudzić.
2. Utrzeć na puszysta masę żółtka z 1/2 szklanki cukru.
3. Ubić białka. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo resztę cukru.
4. Do misy z utartymi żółtkami dodać powoli stopiona czekoladę z masłem oraz szczyptę soli.
5. Delikatnie wmieszać ubite białka z cukrem, partiami.
6. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotowanie polewy:
1. Rozpuścić czekoladę ze ś mietana oraz masłem.
2. Polać lekko ostudzone ciasto.
3. Na wierzch można dodać swoje ulubione owoce. ;)
English version:
Ingredients:
1 cup = 250ml
200 grams of dark chocolate
40 g butter
6 eggs - separately albumen and yolk
1 cup sugar
pinch of salt
For the icing:
1/3 cup cream 30 or 36%
20 g of butter
100 g of dark chocolate
Preparation:
1. Melt the chocolate in a water bath and butter. Cool it down.
2. Until light and fluffy mass of the egg yolks with 1/2 cup of sugar.
3. Whip egg whites. At the end of compaction add the rest of sugar.
4. To the bowl with the beaten egg yolks slowly add the melted chocolate and butter and a pinch of salt.
5. Gently stir in the beaten egg whites with sugar, in batches.
6. Bake 30 minutes in preheated oven to 180 degrees.
Prepare frosting:
1. Melt the chocolate with the cream and butter.
2. Pour slightly on the cooled down cake.
3. On top, you can add your favorite fruits. ;)
Enjoy!!
źródło: magazyn "Kuchnia"
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/06/ciasto-czekoladowe-bez-maki-z.html