Wykonanie
Ostatnio przedstawiłam Wam omlet
biszkoptowy w wersji na słodko, a dzisiaj prezentuję klasyczny omlet francuski.Są przeróżne rodzaje omletów: od amerykańskich po tortille. Jest on bardzo szybki w przygotowaniu, chociaż nie należy do łatwych. Najlepiej smakuje z duża ilością
masła i
szczypiorku .Składniki:2/3
jajkasólpieprzszczypiorek,
pietruszka lub
tymianekPrzygotowanie:Rozbełtać 3
jajka z
solą i
pieprzem.Pokroić
szczypiorek i dodać do
jajek.Na patelnię dodajemy 1 łyżeczkę
masła i czekamy aż się rozpuści.Wlewamy
jajka. Poczekać chwilę aż
jajka zaczną się ścinać.Cały sekret trwa teraz w poruszaniu patelnią. Najpierw kręcić patelnią w kółko, a
potem w przód i w tył.Omlet ma się odkleić od patelni. Jeśli nie uda nam się żeby sam się złożył, pomagamy sobie
łopatką.Przewrócić na drugą stronę omleta z patelni.Smacznego! :D