ßßß Cookit - przepis na Sernik z amaretto, marcepanem i żurawinami

Sernik z amaretto, marcepanem i żurawinami

nazwa

Wykonanie

Od wielu tygodni chodził za mną sernik z marcepanem. Chodził tak długo, że pomysł zdążył ewoluować wielokrotnie i stanęło na połączeniu marcepana, amaretto i żurawin. Sernik wyszedł delikatny, nie za słodki, z wyczuwalnym aromatem amaretto, przełamany dodatkiem cierpkich żurawin. Do tego prezentuje się bardzo elegancko, w sam raz na świąteczny stół.
A już dziś wszystkim Czytelnikom życzę zdrowych, wesołych, spokojnych i przepysznych Świąt!
ciasteczkowy spód
150 g ciasteczek owsianych
4 łyżki masła
120 g marcepana
cukier puder do podsypywania
Ciasteczka zmiksować, by przypominały piasek. Masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną masłem obręcz), przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Marcepan rozwałkować na placek o średnicy tortownicy, podsypując cukrem pudrem, wyłożyć na przygotowany ciasteczkowy spód.
masa serowa
750 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości)
250 g mascarpone
70 ml amaretto
szklanka drobnego cukru
4 jajka
2 łyżki ekstraktu z wanilii
2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
150 g żurawin (użyłam mrożonych, nie rozmrażałam wcześniej)
dodatkowo
50 g marcepana
łyżka wody różanej
cukier puder
Twaróg i mascarpone utrzeć z cukrem. Dodawać pojedynczo jajka. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu dodać amaretto, ekstrakt i mąki, dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód. Na wierzchu równomiernie rozłożyć żurawiny.
Marcepan ugnieść z wodą różaną i odrobiną cukru pudru, następnie podsypując cukrem pudrem rozwałkować na cienki placek, pokroić w paski i ułożyć kratkę na górze sernika.
Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Im dłużej stoi w lodówce, tym lepszy. Z powodzeniem można go upiec 2-3 dni przed planowanym podaniem
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/12/Sernik-z-amaretto-marcepanem-i-zurawinami.html