Wykonanie
Od wielu tygodni chodził za mną sernik z marcepanem. Chodził tak długo, że pomysł zdążył ewoluować wielokrotnie i stanęło na połączeniu marcepana,
amaretto i
żurawin. Sernik wyszedł delikatny, nie za słodki, z wyczuwalnym aromatem
amaretto, przełamany dodatkiem cierpkich
żurawin. Do tego prezentuje się bardzo elegancko, w sam raz na świąteczny stół.A już dziś wszystkim Czytelnikom życzę zdrowych, wesołych, spokojnych i przepysznych Świąt!
ciasteczkowy spód150 g
ciasteczek owsianych4 łyżki
masła120 g marcepana
cukier puder do podsypywania
Ciasteczka zmiksować, by przypominały piasek.
Masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z
ciasteczkami. Tortownicę (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną
masłem obręcz), przesypać masę
ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Marcepan rozwałkować na placek o średnicy tortownicy, podsypując
cukrem pudrem, wyłożyć na przygotowany
ciasteczkowy spód.masa serowa750 g
twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości)250 g
mascarpone70 ml
amarettoszklanka drobnego
cukru4
jajka2 łyżki ekstraktu z
wanilii2 lekko czubate łyżki
mąki pszennejlekko czubata łyżka
mąki ziemniaczanej150 g
żurawin (użyłam mrożonych, nie rozmrażałam wcześniej)dodatkowo50 g marcepanałyżka
wody różanej
cukier puderTwaróg i
mascarpone utrzeć z
cukrem. Dodawać pojedynczo
jajka. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu dodać
amaretto, ekstrakt i
mąki, dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód. Na wierzchu równomiernie rozłożyć
żurawiny.Marcepan ugnieść z
wodą różaną i odrobiną
cukru pudru, następnie podsypując
cukrem pudrem rozwałkować na cienki placek, pokroić w paski i ułożyć kratkę na górze sernika.Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Im dłużej stoi w lodówce, tym lepszy. Z powodzeniem można go upiec 2-3 dni przed planowanym podaniemSmacznego!