ßßß Cookit - przepis na Tarta z brzoskwiniami i cynamonową kruszonką

Tarta z brzoskwiniami i cynamonową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Wiem, że się powtarzam, ale ciasto francuskie to jeden z moich ulubionych wynalazków, szczególnie w sytuacji kiedy potrzeba 'czegoś słodkiego' spontanicznie i natychmiast. :) Tym razem z brzoskwiniami, w towarzystwie cynamonowej kruszonki, jak się okazało całkiem zgrany duet. ;) Najlepsza jeszcze ciepła, koniecznie z gałką lodów waniliowych, jeśli tylko macie takowe pod ręką.
płat ciasta francuskiego (ok. 25x40 cm)
3 brzoskwinie (mogą być z puszki)
mleko z odrobiną cukru
75 g zimnego masła
75 g mąki
50 g drobnego cukru
łyżeczka cynamonu
cukier puder
Brzoskwinie pokroić na połówki, następnie na cienkie plasterki (brzoskwinie z puszki wcześniej dobrze osączyć). Przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę, cynamon i cukier, dodać posiekane masło i zagniatać, aż utworzą się grudki. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować, posmarować mlekiem z cukrem, następnie zagiąć brzegi na 1-2 cm. Ułożyć plasterki brzoskwiń i posypać kruszonką.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2012/04/Tarta-z-brzoskwiniami-i-cynamonowa-kruszonka.html