Wykonanie
Wiem, że się powtarzam, ale
ciasto francuskie to jeden z moich ulubionych wynalazków, szczególnie w sytuacji kiedy potrzeba 'czegoś słodkiego' spontanicznie i natychmiast. :) Tym razem z
brzoskwiniami, w towarzystwie cynamonowej kruszonki, jak się okazało całkiem zgrany duet. ;) Najlepsza jeszcze ciepła, koniecznie z gałką
lodów waniliowych, jeśli tylko macie takowe pod ręką.
płat
ciasta francuskiego (ok. 25x40 cm)3
brzoskwinie (mogą być z puszki)
mleko z odrobiną
cukru75 g zimnego
masła75 g
mąki50 g drobnego
cukrułyżeczka
cynamonucukier puderBrzoskwinie pokroić na połówki, następnie na cienkie plasterki (
brzoskwinie z puszki wcześniej dobrze osączyć). Przygotować kruszonkę: wymieszać
mąkę,
cynamon i
cukier, dodać posiekane
masło i zagniatać, aż utworzą się grudki.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować, posmarować
mlekiem z
cukrem, następnie zagiąć brzegi na 1-2 cm. Ułożyć plasterki
brzoskwiń i posypać kruszonką.Piec około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Smacznego!