ßßß Cookit - przepis na Smacznego ;)

Smacznego ;)

nazwa

Wykonanie

Wbrew pozorom istnieję. Funkcjonuję. I chyba nawet mam się całkiem nieźle ;) Egzaminy na studiach wyłączyły mnie na trochę ze świata żywych, ale koniec końców, nareszcie są wakacje. Na dobry początek 'sezonu kręcenia się w kuchni' trafiła prosta i tania napoleonka.
Składniki
-opakowanie (ok 40dag) mrożonego ciasta francuskiego
-1 litr mleka
-1 kostka masła
-2/3 szklanki cukru
-2 cukry wanilinowe
-5 żółtek
-1 czubata szklanka mąki krupczatki
-1 szklanka cukru pudru*
-4-5 łyżek soku z cytryny*
*składniki na lukier, który spotkał się u mnie ze sprzeciwem, dlatego posypałam cukrem pudrem.
Przygotowanie
Ciasto francuskie zostawić na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej. Gdy rozmarznie, podzielić na 2 płaty. Przełożyć do blach wyłożonych pergaminem. Kolejno piec wg przepisu na opakowaniu.
Do garnka wlać połowę mleka, dodać masło. Zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać z mąką oraz pozostałym mlekiem. Do masy cienkim strumieniem wlewać wrzące mleko z masłem, ciągle ucierając. Przelać do garnka i stale mieszając, gotować, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Placki przełożyć jeszcze ciepłym kremem. Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym na gęsty lukier. Posmarować nim wierzch napoleonki, a kiedy zastygnie, pociąć ciasto na porcje.
Smacznego ;)
Źródło:http://zielonakuchnia.blogspot.com/2011/07/kostka-warszawska-napoleonka.html