ßßß Cookit - przepis na Muffiny piernikowe

Muffiny piernikowe

nazwa

Wykonanie

Jak na prawdziwy piernik przystało, im dłużej postoją tym są lepsze... Uwaga! teza prawdziwa dla okresu czasu ±36 godzin, na dłuższe testy nie wystarczyło próbek. ;)
PS. Nowa kuchnia zamontowana, w porównaniu z aktualną - duuużo tam miejsca, i jak jasno... Oj, będzie się działo. :)
źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
(składniki na 12 sztuk)
250 g mąki
1/2 łyżeczki sody
łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków (lub utłuczonych w moździerzu)
jajko
50 g ciemnego cukru muscovado
50 g jasnego cukru muscovado
150 ml mleka
1/4 łyżeczki octu balsamico
6 łyżek oleju
6 łyżek golden syrup lub syropu kukurydzianego (użyłam miodu)
4 łyżki melasy
W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukry. W drugim naczyniu składniki mokre: jajko, mleko, ocet, olej, golden syrup i melasę. Suche składniki wymieszać z mokrymi, krótko - tylko do połączenia się składników. Mogą pozostać grudki. Przełożyć do foremki, wypełniając ją do 3/4 wysokości.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
świąteczna dekoracja
źródło inspiracji: kopalniasmakow.blogspot.com
500 ml kremówki
250 g mascarpone
cukier puder do smaku
zielony barwnik spożywczy (użyłam 1/4 łyżeczki barwnika w proszku)
kolorowe kuleczki cukrowe
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany z barwnikiem. Następnie stopniowo dodawać mascarpone, mieszając drewnianą szpatułką. Dokładnie wymieszaną masę dobrze schłodzić, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na ostudzonych babeczkach choinkopodobne kształty. Następnie przystroić bombkami. :) Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2012/01/Muffiny-piernikowe.html