Wykonanie
Jak na prawdziwy piernik przystało, im dłużej postoją tym są lepsze... Uwaga! teza prawdziwa dla okresu czasu ±36 godzin, na dłuższe testy nie wystarczyło próbek. ;)PS. Nowa kuchnia zamontowana, w porównaniu z aktualną - duuużo tam miejsca, i jak jasno... Oj, będzie się działo. :)
źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl(składniki na 12 sztuk)250 g
mąki1/2 łyżeczki
sodyłyżeczka
proszku do pieczenia1 1/2 łyżeczki mielonego
imbirułyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki mielonych
goździków (lub utłuczonych w moździerzu)
jajko50 g ciemnego
cukru muscovado50 g jasnego
cukru muscovado150 ml
mleka1/4 łyżeczki
octu balsamico6 łyżek
oleju6 łyżek golden
syrup lub
syropu kukurydzianego (użyłam
miodu)4 łyżki melasyW naczyniu wymieszać suche składniki:
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
przyprawy,
cukry. W drugim naczyniu składniki mokre:
jajko,
mleko,
ocet,
olej, golden
syrup i melasę. Suche składniki wymieszać z mokrymi, krótko - tylko do połączenia się składników. Mogą pozostać grudki. Przełożyć do foremki, wypełniając ją do 3/4 wysokości.Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.świąteczna dekoracjaźródło inspiracji: kopalniasmakow.blogspot.com500 ml kremówki250 g
mascarponecukier puder do smakuzielony
barwnik spożywczy (użyłam 1/4 łyżeczki barwnika w proszku)kolorowe kuleczki
cukroweDobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier puder wymieszany z barwnikiem. Następnie stopniowo dodawać
mascarpone, mieszając drewnianą szpatułką. Dokładnie wymieszaną masę dobrze schłodzić, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na ostudzonych babeczkach choinkopodobne kształty. Następnie przystroić bombkami. :) Przechowywać w lodówce.Smacznego!