ßßß Cookit - przepis na Muffiny piernikowe (gingerbread muffins)

Muffiny piernikowe (gingerbread muffins)

nazwa

Wykonanie

Hmm ... to jest to! Taki smak muffinek to niebywała rozkosz dla podniebienia. I jak dobrze wypróbować takie przepisy latem, potem na Boże Narodzenie - gdy jest mnóstwo innej roboty w domu - jak znalazł :). Muffiny smakują jak najlepszy piernik, są miękkie, aromatyczne, nie za słodkie. Niejednemu piernikowi do nich daleko!
Przepis jest Nigelli z książki "Feast" (nie ma go jednak na jej stronie internetowej), na forum podała go Ptasia, którą cytuję.
Składniki na 12 muffinek:
250 g mąki pszennej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1½ łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki mielonych goździków (lub utłuczonych w moździerzu)
1 jajko
50 g ciemnego cukru muscovado
50 g jasnego cukru muscovado
150 ml mleka
¼ łyżeczki octu balsamicznego
6 łyżek oleju
6 łyżek golden syrup lub syropu kukurydzianego
4 łyżki melasy
W naczyniu mieszamy suche składniki: makę, sodę, proszek, przyprawy, cukry. W drugim naczyniu składniki mokre: jajko, mleko, ocet, olej, golden syrup i melasę. Suche składniki łączymy z mokrymi, szybko i byle jak, tylko do połączenia się składników. Mogą pozostać grudki.
Wykładamy papilotkami formę na muffinki, wylewamy do nich ciasto i pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 200°C. Sprawdzamy patyczkiem, powinien być suchy.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-piernikowe-gingerbread-muffins