ßßß Cookit - przepis na Truskawkowa stefanka bez pieczenia / kompot truskawkowy

Truskawkowa stefanka bez pieczenia / kompot truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Truskawkowa stefanka bez pieczenia
ok. 36 herbatników (na blaszkę 21 x 28 cm)
warstwa truskawkowa
1/2 litra mleka
1/2 szklanki kaszy manny
90 g masła
8 łyżek cukru
2 szklanki pokrojonych na ćwiartki truskawek + szklanka truskawek
łyżka ekstraktu z wanilii
warstwa advocatowa
1/2 litra mleka
1/2 szklanki kaszy manny
90 g masła
8 łyżek cukru
100 ml advocata
Połowę herbatników ułożyć na dnie blachy.
Równocześnie przygotowywać obie masy: w dwóch garnkach podgrzewać mleko, masło, cukier, mieszając, aż tłuszcz i cukier się rozpuszczą. Dosypać powoli kaszę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gotować na wolnym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Do jednego z garnków dorzucić 2 szklanki pokrojonych truskawek i ekstrakt z wanilii, gotować chwilę, energicznie mieszając. Gorącą masę wylać na ciastka, wyrównać i ułożyć równomiernie pozostałe truskawki. Drugą masę zdjąć z ognia, wlać advocata, dokładnie wymieszać i przelać na masę truskawkową. Wyrównać i wyłożyć pozostałe herbatniki (warto je obciążyć by dobrze zespoiły się z masą - przykrywam drugą blaszką o tych samych wymiarach).
Przed podaniem schłodzić, najlepiej przez całą noc.
***
Kompot truskawkowy z wanilią i miętą
kilogram truskawek
8 - 10 łyżek cukru
2 laski wanilii
garść listków mięty
Truskawki obrać, pokroić na połówki, zasypać cukrem i odstawić, pod przykryciem, aż zaczną puszczać sok. Następnie zalać litrem wody, dodać przekrojone wzdłuż laski wanilii i zagotować. Gotować około 5 minut, zdjąć z ognia i przestudzić pod przykryciem. Następnie schłodzić przez noc w lodówce. Do dzbanka wrzucić listki mięty, zalać zimnym kompotem i wymieszać.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/06/Truskawkowa-stefanka-bez-pieczenia-kompot.html