Wykonanie
Truskawkowa stefanka bez pieczenia
ok. 36
herbatników (na blaszkę 21 x 28 cm)warstwa truskawkowa1/2 litra
mleka1/2 szklanki
kaszy manny90 g
masła8 łyżek
cukru2 szklanki pokrojonych na ćwiartki
truskawek + szklanka
truskawekłyżka ekstraktu z
waniliiwarstwa advocatowa1/2 litra
mleka1/2 szklanki
kaszy manny90 g
masła8 łyżek
cukru100 ml advocataPołowę
herbatników ułożyć na dnie blachy.Równocześnie przygotowywać obie masy: w dwóch garnkach podgrzewać
mleko,
masło,
cukier, mieszając, aż tłuszcz i
cukier się rozpuszczą. Dosypać powoli
kaszę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gotować na wolnym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Do jednego z garnków dorzucić 2 szklanki pokrojonych
truskawek i ekstrakt z
wanilii, gotować chwilę, energicznie mieszając. Gorącą masę wylać na
ciastka, wyrównać i ułożyć równomiernie pozostałe
truskawki. Drugą masę zdjąć z ognia, wlać advocata, dokładnie wymieszać i przelać na masę
truskawkową. Wyrównać i wyłożyć pozostałe
herbatniki (warto je obciążyć by dobrze zespoiły się z masą - przykrywam drugą blaszką o tych samych wymiarach).Przed podaniem schłodzić, najlepiej przez całą noc.
***Kompot
truskawkowy z
wanilią i
miętąkilogram
truskawek8 - 10 łyżek
cukru2
laski waniliigarść listków
miętyTruskawki obrać, pokroić na połówki, zasypać
cukrem i odstawić, pod przykryciem, aż zaczną puszczać sok. Następnie zalać litrem
wody, dodać przekrojone wzdłuż
laski wanilii i zagotować. Gotować około 5 minut, zdjąć z ognia i przestudzić pod przykryciem. Następnie schłodzić przez noc w lodówce. Do dzbanka wrzucić listki
mięty, zalać zimnym kompotem i wymieszać.Smacznego!