Wykonanie
Lemon
curd jest dość znanym deserem nadającym się także jako dodatek do
tortów, kremów, babeczek, ciast, wypełniania tart. Do przyrządzenia tego kremu na bazie
jajek i
masła nadają się również inne
owoce. Ja wykorzystałam
truskawki. Połączenie z delikatną
kaszą manną smakuje naprawdę dobrze.
Składniki na 2 pucharki:Warstwa biała:4 łyżki
kaszy manny błyskawicznej300ml
mleka1 łyżeczka
cukru waniliowegoWarstwa truskawkowa:200g
truskawek1 łyżka
cukru1 duże
jajko5 listków
mięty50g
masłaDo gorącego
mleka dodajemy
kaszę i gotujemy 3 minuty. Słodzimy do smaku i odstawiamy.
Truskawki blendujemy z
cukrem i
miętą. Podgrzewamy na wolnym ogniu i dodajemy
masło. Łączymy przy pomocy trzepaczki. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy roztrzepane
jajko i energicznie mieszamy. Gdy po paru minutach
truskawkowy curd zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia. Przekładamy obie masy do pucharków według uznania- ja ułożyłam je warstwami. Deser smakuje dobrze na ciepło i na zimno.