Wykonanie
Młodszy brat
tortu tiramisu - kolejny dowód, że przepisy Dorotki, są nie tylko niezawodne, ale też bardzo inspirujące. :) Niezawodny
biszkopt, prosty krem z
mascarpone,
maliny i
biała czekolada - połączenie idealne. Wprawdzie nad kwestią estetyczną należałoby jeszcze popracować, ale połączenie
malin i
białej czekolady rekompensuje niedoskonałości tortowej urody, prawda? ;)
Składniki na
biszkopt:5
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto.Piec ok. 30-40 min. (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.Uwaga: boki
biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak
biszkopt będzie wystudzony.Do nasączenia blatów:słoiczek
konfitury malinowejPrzed użyciem delikatnie podgrzać.Składniki na masę:750 g
serka mascarpone150 ml
śmietany kremówki100 g drobnego
cukru do wypieków (ewentualnie
cukru pudru) z prawdziwą
waniliąKremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier. Dodać
serek mascarpone i wymieszać (ja wymieszałam krótko mikserem).Ponadto:100 g
białej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach250 g
malin (jeśli mrożone, rozmrozić przed użyciem)Wykonanie
tortu:Jeden blat
biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3
konfitury. Wyłożyć 1/3 masy z
mascarpone, ułożyć 1/3
malin, posypać 1/3 wiórków
czekoladowych. Następnie wyłożyć 2
biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z
mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków i ozdobioną
malinami. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.Smacznego!