ßßß Cookit - przepis na Indyk w sosie czekoladowym

Indyk w sosie czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Moja pierwsza propozycja, w ramach czekoladowego weekendu. Inaczej chyba nie odważyłabym się na taki eksperyment, a warto! Przepis pochodzi z gazetowego "Spotkania czekoladowego".
2 piersi indyka
2 posiekane cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej papryki
mała suszona papryczka chilli
szklanka płatków migdałowych
40 g gorzkiej czekolady
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Piersi pokroić na 3-4 części. Włożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby mięso było przykryte, zagotować. Posolić, gotować na małym ogniu ok. 30 minut. W tym czasie podsmażyć cebulę, dodać do mięsa. Przyprawić czosnkiem, słodką papryką i pokruszoną chilli. Dodać płatki migdałowe i czekoladę. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/02/Indyk-w-sosie-czekoladowym.html