Wykonanie
Prawdziwki i inne leśne
grzyby znikają powoli ze straganów i warzywniaków. Warto wykorzystać ostatnie chwile ich obecności i przygotować smaczny obiad, który z powodzeniem zabierzesz do pracy. Na jego przygotowanie grzybotto potrzebujesz nie więcej niż 30 minut. Danie takie niepozorne, a na pewno Cię zachwyci.
Składniki:5 dużych
grzybów leśnych, np.
prawdziwków (można wykorzystać suszone, należy tylko wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie)1
cebula szalotka1/2
gruszki4-5 łyżek
ryżu (ilość zależy od tego jaką wielkość dania preferujesz)2/3 szklanki
bulionu, opcjonalnie
woda z 1 łyżeczką zielonej czubricy (jeżeli wykorzystujesz
grzyby suszone dodaj
wodę, w której się moczyły)1 łyżka
oliwy z oliwek1/2 łyżki
masła2 łyżki
jogurtu naturalnegosól morskaświeżo zmielony
pieprz kolorowySposób przygotowania
Grzyby myję i kroję na mniejsze kawałki.
Cebulę siekam drobno. Smażę
grzyby i
cebulę na
oliwie z oliwek do momentu aż
cebula się zeszkli. Dodaję pokrojoną w kostkę
gruszkę i smażę jeszcze przez 2-3 minuty na niewielkim ogniu.Wsypuję wypłukany
ryż na patelnię i mieszam go z pozostałymi składnikami. Smażę przez 1-2 minuty, a następnie zalewam
bulionem (lub w przypadku jego braku
wodą z czubricą). Doprawiam
solą i
pieprzem.Przykrywam patelnię, zmniejszama ogień do minimum i duszę danie przez 15 minut. Należy mieszać je od czasu do czasu, aby
ryż się nie przypalił. Gdyby płynu było za mało można dodać odrobunę
wody.Gdy
ryż zrobi się miękki wyłączam gaz. Dodaję
masło i
jogurt (
jogurt należy wcześniej zacharyować lub ogrzać do temeratury pokojowej).
Sprawdź moje inne pomysły na jedzenie do pracyPodobał Ci się ten przepis? Skomentuj lub podziel się nim z innymi