Wykonanie
poniedziałek, 19 Maj 2014, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »Dziś na obiad upiekłam frytki z
batatów i
selera. Jest to świetny pomysł na zdrowy i równie smaczny zamiennik tradycyjnych frytek. Warzywne frytki możemy przygotować z różnych warzyw korzeniowych –
marchewek,
pietruszki czy
selera. Pasują do różnych
mięs albo smażonej lub grillowanej
ryby. Do tego polecam
sos majonezowy, który można przygotować dosłownie w kilka chwil. Mieszamy mały
jogurt naturalny z 2 pełnymi łyżkami
majonezu i doprawiamy wedle uznania. Ja dodaję mały ząbek
czosnku (przeciśnięty),
sól,
pieprz i posiekaną
natkę pietruszki. Polecam!
Składniki:
batatseler2-3 łyżki
oliwysól ziołowaWarzywa myjemy i obieramy. Kroimy w słupki. Przekładamy do miski, dodajemy
oliwę i lekko solimy. Mieszamy i wysypujemy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut.