ßßß Cookit - przepis na Chleb z makiem II

Chleb z makiem II

nazwa

Wykonanie

Dochodzimy do końca, czyli ostatni już chleb ze wspominanego już niedzielnego wypieku. Pisałem już kilka razy o tym w poprzednich wpisach. Zrobiłem sobie wtedy szaleństwo i od 5 rano piekłem pieczywo. Przepisy pojawiały się w kilku poprzednich wpisach, a teraz pora na finalny chleb z makiem. Miękki w środku z delikatnie chrzęszczącym w zębach makiem i idealnie chrupiącą skórką.
Składniki na 2 bochenki:
500 g mąki pszennej typ 550
500 g mąki tortowej typ 450
200 g mąki pszennej razowej typ 1850 (graham)
4 łyżeczki soli
14 g drożdży instant
700 g letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
5 łyżek maku
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przez 15 minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy do natłuszczonych foremek i ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Pieczemy 40 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2014/06/chleb-z-makiem-ii.html