ßßß Cookit - przepis na Szybki chleb pszenny mieszany z makiem…

Szybki chleb pszenny mieszany z makiem…

nazwa

Wykonanie

Taki prosty w wykonaniu chlebek z mieszanki mąk pszennych z dodatkiem maku to świetna opcja dla początkujących domowych piekarzy i nie tylko.
Przez pewien czas nie po drodze mi było z domowym pieczywem. Jadaliśmy go niewiele, a i wakacyjne przygody nie pozostawiały mi dużo czasu na przesiadywanie w kuchni. Teraz jednak, gdy wakacje już za nami, a w powietrzu wyraźnie czuć jesień (przynajmniej tu w Irlandii), zatęskniłam za zapachem świeżego pieczywa wypełniającym dom, za jeszcze ciepłą pajdą chleba z masłem na pierwsze śniadanie i satysfakcją, jaką daje wkładanie kanapek z takiego chleba do plecaka córki :)
Chlebek z tego przepisu nie wymaga przygotowywania zaczynu dzień wcześniej, a mimo to dość długo zachowuje świeżość. Jest łagodny w smaku, mięsisty i pożywny. W mojej wersji z dodatkiem maku, ale możecie go zastąpić dowolnymi ziarnami – np. siemieniem lnianym, sezamem, czy słonecznikiem – lub pominąć je całkowicie.
Przygotowałam ten chleb w niedużej keksówce, ale równie dobrze możecie po prostu uformować z ciasta tradycyjny bochenek i piec na blasze.
Polecam :)
Składniki:
400 g mąki pszennej typ 750
200 g mąki pszennej razowej
7 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżka maku lub innych ziaren (można pominąć)
400 ml wody
Wykonanie:
W dużej misie wymieszaj obie mąki, drożdże, sól oraz mak. Wlej wodę i raz jeszcze wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż składniki zaczną się łączyć.
Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat lub stolnicę i zagniataj, aż będzie jednolite i sprężyste. Z gotowego uformuj kulę, przełóż na powrót do misy, przykryj szczelnie folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na około 1 godzinę do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość, ale nie szkodzi też, jeśli wyrośnie nawet bardziej.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i zagnieć raz jeszcze krótko, żeby je odpowietrzyć. Uformuj podłużny bochenek, a następnie przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki lub na oprószoną mąką blachę. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 20 – 30 minut do napuszenia.
W tym czasie włącz piekarnik i ustaw temperaturę 220ºC. Na dnie ustaw płaskie naczynie z wodą lub wrzuć kilka kostek lodu, żeby go zaparować.
Gotowy bochenek natnij delikatnie na wierzchu i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 40 – 45 minut, aż wyrośnie, zarumieni się, a ostukany od spodu będzie wydawał specyficzny głuchy odgłos.
Wystudź całkowicie przed krojeniem (oczywiście, jeśli jesteś w stanie się powstrzymać ;).
Smacznego :)
Źródło:https://brunetkawkuchni.wordpress.com/2018/09/05/szybki-chleb-pszenny-mieszany-z-makiem